Депутати проголосували за звільнення голови СБУ Грицака

29 серпня 19:15

За звільнення Грицака проголосували 334 депутати.

 

Народні депутати підтримали подання президента про звільнення Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України. За звільнення Грицака на пленарному засіданні в четвер, 29 серпня, проголосували 334 народних депутати.

Як повідомлялося, 6 червня Верховна Рада не підтримала відставки міністра оборони Степана Полторака, міністра закордонних справ Павла Клімкіна та голови СБУ Василя Грицака. Частина депутатів зажадали від президента Володимира Зеленського назвати кандидатури на заміщення цих посад.

20 травня, виступаючи в парламенті після прийняття присяги, президент України Володимир Зеленський закликав депутатів звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка і міністра оборони Степана Полторака. Полторак і Грицак подали рапорти про відставку. Однак звільняти голів Міноборони, СБУ і ГПУ і призначати нових без згоди парламенту президент не може.

30 травня Зеленський вніс у Раду подання на звільнення Грицака, Полторака і міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Першим заступником голови СБУ Зеленський призначив Івана Баканова – голову партії "Слуга народу", юриста "Кварталу 95" і свого друга дитинства. Грицак пішов у відпустку, і Баканов керує СБУ в статусі т. в. о.

29 серпня депутати Верховної Ради дев'ятого скликання склали присягу на вірність Україні і українському народові. Цього ж дня депутати підтримали призначення Олексія Гончарука на посаду прем'єр-міністра й Андрія Загороднюка на посаду міністра оборони.

Слідкуйте за актуальними новинами першого пленарного засідання парламенту в нашій спецтемі "Нова Верховна Рада 9.0".