Депутати прийняли закон про правовий статус зниклих безвісти

12 липня 12:07

Передбачається створення Єдиного реєстру зниклих безвісти, у якому зберігатимуться усі відповідні дані.

 

Депутати Верховної Ради України схвалили у другому читанні проект закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти (№5435). "За" проголосували 238 парламентарів. Так, поняття "особа, яка зникла безвісти" визначається в контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права зниклих осіб та надає їм відповідний захист. Документ також передбачає поняття "особа, яка зникла безвісти", крім чинного поняття "безвісно відсутньої особи".

Планується створення Комісії з питань осіб, зниклих безвісти, цей орган, відповідатиме за з'ясування долі та місцеперебування таких людей. Комісія співпрацюватиме з усіма органами державної влади, міжнародними та громадськими організаціями, які займаються цими питаннями. Чисельність та склад Комісії визначить уряд.

Крім того, передбачається створення Єдиного реєстру зниклих безвісти, у якому зберігатимуться усі відповідні дані. Розшукувана людина отримає офіційний статус зниклої.

Людину, яка зникла і була визнана померлою, все одно продовжать шукати, поки не встановлять місце перебування чи поховання. Соціальну допомогу родина отримуватиму стільки, скільки зниклого будуть шукати та не визнають померлим.

Рідним повинні надавати інформацію про долю їхніх родичів, які зникли безвісти. Також вони мають право дізнатися про обставини смерті, місце поховання та отримати рештки. Родичі зниклого мають право отримувати пенсію у зв'язку із втратою годувальника.

За даними директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, за три роки російської агресії на сході України зникли 4 тисячі осіб. Він зазначив, що з 2014 року правозахисники фіксували випадки насильницького зникнення людей по обидва боки від лінії розмежування в Донбасі.

"З 2014 року по кінець 2017 року в Донецькій області зникли 2 тисячі 727 осіб, з них 1 тисячу 302 так і не знайшли. У Луганській області за цей самий період зникли 1 тисяча 205 осіб, доля 572-х досі невідома", - підкреслив Захаров.