Депутати не розглянули зміни до мовного законопроекту

28 лютого 19:49

Парубій закрив засідання Ради через відсутність кворуму.

 

Верховна Рада України в четвер, 28 лютого, приступила до розгляду проекту закону про державну мову у другому читанні, проте не змогла проголосувати за нього. Депутати зареєстрували понад 2,5 тисяч поправок до законопроекту №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

У ході засідання голова парламентської фракції "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул заявив, що законопроект нібито "розколює суспільство". А члени фракції винесли до президії коробки з підписами бажаючих "розмовляти і навчатися російською мовою". В "Опоблоці" стверджують, що їм вдалося зібрати підписи мільйона осіб.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, у свою чергу, заявив, що депутати "Опоблоку" "біснуються", так як законопроект "б'є в серцевину "русского міра", який хотів знищити український".

Спікер оголосив про початок розгляду проект мовного закону. Однак незабаром оголосив 15-хвилинну перерву, після якого закрив вечірнє засідання Ради через відсутність кворуму.

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної було прийнято у першому читанні 4 жовтня 2018 року. Відповідно до законопроекту, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, забезпечує можливості для цього. Щоб отримати українське громадянство, іноземцям доведеться вивчити українську. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - будь-якою іншою.

Детальніше про нонсенси у новому законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".