Депутата-соратника Саакашвілі викликали на допит у справі про несплату податків

10 листопада 18:33

У прокуратурі ретельно вивчили податкові декларації сім'ї Юрія Дерев'янка.

 

Генеральна прокуратура України викликала позафракційного народного депутата, члена партії Міхеїла Саакашвілі "Рух нових сил" Юрія Дерев'янка на допит у рамках кримінальної справи про несплату податків.

Фотокопію виклику опублікувала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Twitter у п'ятницю, 10 листопада.

Депутата очікують на Різницькій о 13:00 понеділка, 13 листопада.

У коментарі "Українській правді" Сарган уточнила, що кримінальне провадження щодо Дерев'янко зареєстрували 12 вересня. У Генпрокуратурі вважають, що вказані депутатом в декларації за 2015-2016 роки спільні з дружиною кошти та майно перевищують задекларовані ним за той же період доходи від підприємницької діяльності.

"Це вказує на можливе ухилення від сплати податків подружжям Дерев'янків", - пояснила Сарган.

За її словами, попередні виклики в прокуратуру депутат проігнорував.

Дерев'янко, у свою чергу, стверджує, що розслідування проти нього було розпочато незабаром після "прориву кордону" Саакашвілі 10 вересня й активізувалося після реєстрації проекту закону про імпічмент. Депутат висловив готовність навідатися до ГПУ в понеділок, взявши перед цим участь в роботі Погоджувальної ради таі відповівши на питання журналістів.

"Я готовий до будь-якого спілкування з правоохоронними органами. Мені нема чого приховувати", - написав Дерев'янко на своїй сторінці у Facebook ввечері в п'ятницю.

Він також звернув увагу, що, згідно з кримінально-процесуальним законодавством, виклик йому повинен був передати прокурор або слідчий, вручивши її особисто в руки, або відправивши поштою, електронною поштою або по факсу, або відправивши телеграмою або телефоном.

"Тепер новий спосіб виклику в ГПУ - через особистий Twitter прес-секретаря Юрія Луценка. Чи надав дозвіл прокурор або слідчий на оприлюднення процесуальних документів прес-секретареві Луценка? - Якщо ні, то це є грубим порушенням", - підсумував депутат.

Нагадаємо, що 26 липня в Державній міграційній службі повідомили про те, що президент Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеіла Саакашвілі громадянства. Приводом для рішення став той факт, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті про те, що перебуває в розшуку на батьківщині.

10 вересня Саакашвілі і його прихильники, у тому числі позафракційний депутат Юрій Дерев'янко, прорвали кордон ДПСУ на кордоні з Польщею. В Україні Саакашвілі попросив політичного притулку. У Державній міграційній службі відмовилися розглядати заяви Саакашвілі, так як вони нібито було подані з порушеннями.

25 жовтня Саакашвілі заявив про те, що отримав в Адміністрації президента документи про припинення його громадянства, й повідомив про наміри оскаржити в суді президентський указ і бездіяльність ДМС.

Пізніше Саакашвілі повідомив про те, що направив у Вищий адміністративний суд України позов про визнання незаконним та скасування президентського указу про позбавлення його українського громадянства.