Депутат Скуратовський три роки поспіль не вказував у декларації будівельний бізнес дружини

25 липня 14:01

Після запитів журналістів дані про кінцевих бенефіцірів компаній зникали, натомість у них з'являлись нові власники.

 

Народний депутат від "Радикальної партії" Олега Ляшка, голова Комітету Верховної ради України з питань будівництва Сергій Скуратовський три роки поспіль не декларував будівельний бізнес дружини, повідомляють журналісти проекту "Наші гроші з Денисом Бігусом".

До 2014 року Скуратовський був власником і керівником приватної фірми "Грін Грей", але після обрання народним депутатом призначив керівником свого помічника Олександра Конихова, а саму компанію переписав на дружину та громадську організацію "Реформи в будівництві". До 19 травня поточного року Людмила Скуратовська залишалась кінцевим бенефіціаром "Грін Грей".

Проте у декларації народного депутата за 2016 рік компанія дружини вказана не була. Скуратовський розповів журналістам, що продав компанію у 2008-2009 роках, саме тому згадки про неї немає в його декларації. Та пообіцяв надати документи купівлі-продажу.

Наступного дня до реєстру Міністерства юстиції внесли зміни і єдиним власником компанії зі статутним капіталом 15 млн доларів залишилась громадська організація.

Компанії "Грін Грей" належать земля та будівля на Софіївській Борщагівці (вул. Гагаріна, 28), у якій знаходяться офіс компанії та компаній, які пов'язані з родиною Скуратовських. Зокрема, офіс забудовника житлового комплексу "Софія Київська" - "Софія буд груп". Землею під житловим комплексом володіє, зокрема, і компанія "Укрполіскорм", якою протягом 2014-2016 років володіла дружина народного депутата. Її Скуратовський також не вказав у декларації.

Сам народний обранець на запит журналістів повідомив іншу інформацію: до 30 травня минулого року компанією "Грін Грей" нібито володіла фірма "Укрполіскорм", якою володіла Людмила Скуратовська. Проте ані "Грін Грей", ані "Укрполіскорм" у декларації Скуратовського так і не з'явились.

В офісі компанії журналісти виявили теку з податковою звітністю компанії "Прімател", якій належить яхт-клуб у парку "Дружби народів" в Києві. Компанією володіє прописаний у родинній квартирі Скуратовських екс-помічник народного депутата Богдан Мотрич. А яхт-клубом володіє діюча помічниця народного депутата Олена Домбровська.

На полювання Сергій Скуратовський їздить в угіддя на території Макарівського та Бородянського районів Київської області. Вони перебувають у користуванні мисливсько-рибальського клубу "Ярік", який донедавна був підконтрольний оточенню екс-президента-втікача Віктора Януковича. Навесні 2016 року його власником також став екс-помічник народного депутата Богдан Мотрич.

У 2014 році прокуратура Київської області спробувала повернути 30 тисяч га угідь у державну власність, адже, за даними слідства, землю виділили незаконно – без погодження сільрад, на території яких ці угіддя розташовані. Та прокурори програли суд.

Одразу після запиту та візиту журналістів мисливсько-рибальський клуб "Ярік" змінив власника, яким став екс-член виконкому Одеської міської ради Микола Шурда. Сам народний депутат повідомив, що зрідка полює на території "Яріка" та навідує яхт-клуб "Прімател", оскільки там стоїть його гідроцикл, але не є власником цих клубів. А Богдана Мотрича знає лише як свого колишнього помічника.

Нагадаємо, раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала позбавлення недоторканності і притягнення до відповідальності члена парламентської фракції "Народного фронту" Дениса Дзензерського. У власній декларації він не вказав фінансові зобов'язання на мільярди гривень.