ЦВК зняв з реєстрації скандального кандидата з подвійним громадянством від "Слуги народу"

12 липня 02:15

У прес-службі Комісії заявили, що виявили у діях екс-кандидата Куницького порушення виборчого законодавства.

 

Кандидата від політичної партії "Слуга народу" Олександра Куницького зняли з реєстрації на дострокових виборах у Верховну Раду України – він балотувався у Харкові на мажоритарному виборчому окрузі №169; відповідне рішення на засіданні у четвер, 11 липня, ухвалила Центральна виборча комісія.

Коментуючи рішення ЦВК, у прес-службі Комісії заявили, що виявили у діях екс-кандидата Куницького порушення виборчого законодавства.

"Протягом останніх п'яти років перед днем позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року Куницький виїжджав за межі України на період, що перевищує 90 календарних днів, а саме на 264 дні (з 15 березня 2015 року до 5 грудня 2015 року)", – сказано в постанові ЦВК з приводу Куницького.

Таким чином, зазначили в Комісії, ними прийнято до уваги той факт, що колишній кандидат не дотримувався вимог Конституції України та закону про проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення виборів та, відповідно до положень закону, не може висувати свою кандидатуру на обрання депутатом Верховної Ради.

30 червня Центральна виборча комісія України отримала інформацію про наявність у кандидата в народні депутати України від партії "Слуга народу" Олександра Куницького подвійного громадянства – українського та ізраїльського.

Куницький балотується у Харкові, у 169-му одномандатному окрузі. Як повідомляє "Українська правда", інформацію про те, що Куницький нібито не проживає у Харкові і є громадянином Ізраїлю, поширив "5 канал", пославшись при цьому на виписку ізраїльського Відомства з питань корпорацій про заставу майна "громадянина Ізраїлю Олександра Куницького". Судячи по довідці, Куницький зареєстрований за адресою Ізраїль, м. Хайфа, вул. Ха-Тихон, 7, 2. Сам кандидат ізраїльське громадянство заперечує.

Документи, які нібито підтверджують подвійне громадянство Куницького, виклав у соціальні мережі позафракційний народний депутат Андрій Денисенко, розмістивши копію паспорта, який нібито належить саме цьому Куницькому. При цьому видання зазначає, що у мажоритарному окрузі №169 у Харкові також балотується відома персона з оточення колишнього президента України Петра Порошенка – народний депутат Олександр Грановський, якого називали "тіньовим куратором" судової та прокурорської системи в команді екс-президента.