ЦВК завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів на виборах у Верховну Раду

16 липня 03:41

На засіданні 15 липня ЦВК зареєструвала 306 офіційних спостерігачів від цілої низки організацій та держав.

 

Центральна виборча комісія України заявила про завершення реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій, які будуть присутні на позачергових виборах у Верховну Раду 21 липня, передає "УНІАН".

На засіданні 15 липня ЦВК зареєструвала 306 офіційних спостерігачів від цілої низки організацій та держав. 90 осіб прибули від Світового конгресу українців, 8 – від Організації за демократію та економічний розвиток (ГУАМ), 19 – від Комітету "За відкриту демократію", 19 – від Українського конгресового комітету Америки, 1 – від Міжнародної федерації ліберальної молоді (IFLRY), 1 – від Міжнародного Республіканського Інституту (МРІ), 2 – від Європейської платформи за демократичні вибори, 18 – від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ ОБСЄ), 15 – від Європейського парламенту, 7 – від Міжнародного фонду за належне управління (IFBG), 6 – від міжнародної громадської асоціації "Вибори і демократія", 61 – від Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), 42 – від Сполучених Штатів Америки, 16 – від Республіки Польща, 1 – від Словацької Республіки.

Таким чином, реєстрацію у ЦВК пройшли 1719 міжнародних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня; 117 офіційних спостерігачів надіслали 12 іноземних держав, 1602 спостерігача представляють 22 міжнародні організації.

Після першого туру президентських виборів лише чверть міжнародних спостерігачів покинули країну. За тиждень, з 15 квітня, до України прибули 998 іноземних спостерігачів. Крім того, з 15 квітня на в'їзд до України було оформлено 72 іноземних журналісти. За другим туром стежили близько трьох тисяч міжнародних спостерігачів. Росію не запрошували.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня.

20 червня Конституційний суд України визнав законним указ президента України про "розпуск" Ради і призначення позачергових парламентських виборів на липень.

24 травня в Україні стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради України.