ЦВК зареєструвала понад 300 спостерігачів на вибори президента України

19 лютого 18:59

Сьогодні зареєстровані спостерігачі від Німеччини.

 

Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструвала вже 307 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій на виборах президента України, які відбудуться 31 березня, повідомляє прес-служба ЦВК на своїй сторінці в Facebook. Сьогодні Центрвиборчком зареєстрував трьох спостерігачів від Німеччини.

"Розглянувши відповідне звернення, Комісія зареєструвала 3 офіційних спостерігачів від Федеративної Республіки Німеччина на чергових виборах президента України 31 березня 2019 року. Таким чином, на 19 лютого 2019 Комісія зареєструвала 307 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій та іноземних держав", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє "УНІАН", з них від:

Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) - 58 осіб;

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ - 109 осіб;

Громадської спілки "Міжнародне співтовариство з прав людини" - 13 спостерігачів;

Міжнародної неурядової організації CANADEM - 53 спостерігача;

Національного демократичного інституту міжнародних відносин - семеро осіб:

Всесвітнього конгресу українців - одного спостерігача;

Українського конгресового комітету Америки - 30 осіб;

Словаччини, Німеччини та Франції - 11, 12 і 13 спостерігачів відповідно.

Також на засіданні у вівторок, 19 лютого, ЦВК затвердила форму і текст плакатів, що роз'яснюють порядок голосування на виборах 31 березня, і відповідальність за порушення виборчого законодавства. І, розглянувши заяви суб'єктів подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій, внесла зміни до їхнього складу.

Зазначимо, 7 лютого Верховна Рада схвалила проект закону про заборону громадянам Росії і особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні. Його підтримали 232 народних депутати.

У листі до Міністерства закордонних справ України директорка Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібьорг Солрун Гісладоттір висловила глибоке розчарування у зв'язку з прийняттям парламентом законопроекту, що закріплює відповідне обмеження.

8 лютого у МЗС Росії вирішили відмовитися від направлення російських спостерігачів на вибори президента України. Однак згодом у РФ вирішили відправити своїх спостерігачів у короткострокову місію ОБСЄ, мотивувавши отриманням запрошення БДІПЛ.

У МЗС України нагадали, що не прийматимуть заявки від громадян Росії, які забажають бути спостерігачами на майбутніх президентських виборах. А також про те, що офіційні спостерігачі від України не їздили на вибори до РФ у 2018 році.

Про проблеми виборчого процесу і захист від зовнішнього впливу читайте у статті Олександра Данченка "Вибір на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".