ЦВК запевняє, що не могла замовити бюлетені окремо для першого та другого туру

05 березня 14:09

Потребу у бюлетенях рахували на основі даних за липень 2018 року.

 

В Центральній виборчій комісії запевняють, що оголошення торгів про закупівлю виборчих бюлетенів на чергові вибори президента 31 березня 2019 року було здійснено "виключно на підставі законів та у законний спосіб", а бюлетені цілком законно замовляли відразу на перший та другий тур виборів президента.

"Заявлена в повідомленні про намір укласти угоду кількість бюлетенів формувалася із врахуванням потреб на день голосування 31 березня 2019 року і на можливий день повторного голосування згідно з вимогами названого вище Закону. Інакше, ніж проводити закупівлю одночасно на день голосування 31 березня 2019 і у разі потреби на день повторного голосування, Центральна виборча комісія діяти не могла, враховуючи швидкоплинність виборчого процесу", - заявили в ЦВК у відповідь на заяву Юлії Тимошенко, що замовлення ЦВК друку 60 млн бюлетенів для першого і другого туру президентських виборів дозволить владі фальсифікувати голосування.

В комісії заявили, що замовлення на бюлетені формували ще в липні 2018 року на підставі поданої інформації від Державного реєстру виборців про прогнозовані дані щодо виборців на дату проведення чергових виборів та з поправкою, що число бюлетенів повинне на 0,5% перевищувати кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці.

"Таким чином і була вирахувана очікувана кількість бюлетенів на день голосування і день повторного голосування: 30 028 913 (очікувана кількість виборців) + 150 145 (або 0,5%, згідно зі статтею 71 Закону України "Про вибори Президента України") + 742 (кратність, згідно з технічними можливостями Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів") + така ж кількість бюлетенів для повторного голосування = 60 359 600", - заявили в ЦВК.

Читайте також: ЦВК закупить виборчих бюлетенів на 166 мільйонів

Раніше повідомлялося, що кожен член кожної виборчої комісії у разі видачі бюлетеня сторонній людині ризикує отримати від 3 до 5 років позбавлення волі. В державний реєстр виборціввнесено майже 30 мільйонів українських громадян. При цьому 40 тисяч громадян змінили своє місце для голосування.