ЦВК відкинула всі претензії Зеленського

11 вересня 23:44

Якщо депутати проголосують за достроковий розпуск ЦВК, Комісія готова виконати це рішення. Але сприймати звинувачення відмовляється.

 

Центральна виборча комісія вважає всі претензії до неї президента Володимира Зеленського необґрунтованими, а рішення про достроковий розпуск ЦВК – політично мотивованим. При цьому, якщо Верховна Рада проголосує за дострокове припинення повноважень ЦВК, Комісія виконає це рішення.

"Комісія готова прийняти таке рішення. Проте всі звинувачення, які нівелюють факт проведення чесних, демократичних виборів та їх визнання народом України і міжнародним співтовариством, ЦВК відмовляється сприймати", - йдеться в офіційній заяві Комісії, поширеній увечері в середу, 11 вересня.

У ЦВК наголосили, що політичну відповідальність за розпуск ЦВК понесуть президент Зеленський і народні депутати.

"Якщо розглядати початок процесу дострокового припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії як політичний крок або політично мотивоване рішення, вважаємо за необхідне акцентувати, що такі дії тягнуть за собою і політичну відповідальність, як президента України, так і Верховної Ради України", - сказано в заяві.

У ЦВК також послідовно роз'яснили позицію щодо всіх претензій, якими Зеленський пояснив своє бажання достроково розпустити Комісію.

Зокрема, коментуючи відмови в реєстрації деяких кандидатів, у ЦВК нагадали, що Комісія не наділена повноваженнями перевірки відомостей, що подають кандидати про своє місце роботи, адресу, освіту, та інших персоналных даних.

"Судова практика з цих питань різна, і жодне із судових рішень не містить посилання на упередженість Комісії", - наголосили в ЦВК.

Що стосується надання кандидатами недостовірної інформації про належність до певної політичної партії, то у ЦВК також немає законних важелів для недопущення подібної поведінки.

"Незважаючи на це, вона, в межах своїх повноважень, реагувала на всі подібні факти і кожен раз направляла відповідну інформацію до органів Національної поліції і просила кандидатів і відповідні суб'єкти виборчого процесу звертатися до суду", - йдеться в заяві.

Коментуючи ситуацію зі зняттям з реєстрації кандидата від "Слуги народу" Олександра Куницького, який балотувався в харківському окрузі №169, через наявнчсть у нього ізраїльського громадянства, у ЦВК наголосили, що не намагалися обмежити його право балотуватися і бути обраними. Більш того, рішення щодо Куницького не було безпрецедентним, так як в ході виборчої кампанії було скасовано реєстрації 154 кандидатів. Згодом частина з них, у тому числі Куницький, відновилися через суд.

"Судом встановлено, що ЦВК не мала на меті створити кандидату будь-яких перешкод у реалізації пасивного виборчого права", - підкреслили в Комісії.

Відповіли в ЦВК і на претензії до ситуації, що склалася в окрузі №198 у Черкаській області. Кандидатка від "Слуги народу" Наталія Д'яченко оскаржує в суді результати офіційні результати голосування, згідно з якими вибори виграв самовисуванець Сергій Рудик. Через це, 29 вересня Рудику не видали депутатське посвідчення після прийняття ним присяги народного депутата.

"В останньому рішенні суду від 9 вересня зазначено, що з боку ЦВК не було жодних невиправданих затримок із встановлення результатів виборів у цьому окрузі", - йдеться в заяві.

Читайте також: Об'єктивних підстав для розпуску ЦВК немає — КВУ

Нагадаємо, 10 вересня, як і прогнозувало DT.UA, до Верховної Ради надійшло подання президента Володимира Зеленського про достроковий розпуск ЦВК. Цже наступого дня подання підтримав профільний комітет, і воно буде винесено на голосування, ймовірно, у найближчий четвер.

За даними DT.UA, Зеленський збирається розпустити ЦВК, щоб вивести з її складу людей, пов'язаних із п'ятим президентом України Петром Порошенком і колишнім народними депутатом Олександром Грановським. А викладені в тексті подання претензії є намаганням обгрунтувати це політично вмотивоване рішення.