ЦВК спростила тимчасову зміну місця голосування

02 грудня 18:19

Однак прийнятий порядок не розповсюджується на місцеві вибори.

 

Центральна виборча комісія на засіданні у понеділок, 2 грудня спростила порядок тимчасової зміни місця голосування, повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".

Зокрема, відтепер змінити місце голосування без зміни виборчої адреси можна буде, заповнивши заяву через електронну форму на сайті Центрвиборчкому, а підтвердження подачі та посвідчення про зміну місця – отримати на електронну пошту. Або ж передавши письмову заяву через уповноважену особу, яка має при собі нотаріально завірену довіреність.

Можливість тимчасово змінити місце голосування також отримають й громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання (так званої прописки).

Змінити місце голосування можна буде лише на один тур виборів чи одночасно на обидва, що суттєво спрощує життя мешканцям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, які для цього були змушені перетинати лінію зіткнення.

"Варто зазначити, що тимчасова зміна місця голосування не здійснюється на спеціальних виборчих дільницях. І цей порядок не поширюється на місцеві вибори. Прийнятий порядок розповсюджується лише на вибори президента та народних депутатів", - наголошується у повідомленні.

Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори у 86 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) на 22 грудня. На підготовку і проведення буде виділено понад 21 млн 842,2 тисяч грн.

Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на зазначених виборах 16 громадським організаціям.

З 18 до 27 листопада тривало висування кандидатів на місцеві вибори 22 грудня. Одразу після завершення подачі документів територіальні виборчі комісії приймали рішення про реєстрацію кандидатів.