ЦВК не встигне підготуватися до виборів за діючої системи держзакупівель — Сліпачук

23 травня 13:19

Відмова депутатів розглядати один із законопроектів Зеленського була даремною, вважають в ЦВК.

 

Центральна виборча комісія України не встигне підготуватися до позачергових виборів у Верховну Раду за діючою системою закупівель, заявила голова комісії Тетяна Сліпачук.

"За чинною – ні", - сказала вона на брифінгу в четвер.

За її словами, за неповні два місяці, або 58 днів, які залишилися до дати виборів, неможливо провести всі тендерні процедури, пов'язані з виборами, тому дуже шкода, що депутати відмовилися розглядати відповідний законопроект, внесений президентом Володимиром Зеленським.

"Я зараз чекаю і від Верховної Ради, і від уряду, і від президента негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори народних депутатів 21 липня 2019 відповідно з законом і кращими демократичними європейськими практиками", - додала Сліпачук.

Глава ЦВК також поскаржилася, що заява заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова про виборчі закупівлі не відповідає дійсності.

"Не дивлячись на ті приклади, які наводив нам Максим Нефьодов, порівнюючи закупівлі для виборчого процесу і для цирків, які подорожують по Україні, - це не одне і те ж", - сказала вона.

Також Сліпачук відзначила, що є кілька питань, які стосуються виборчого процесу, а саме застарілість деяких норм і невідповідність норм закону "Про вибори народних депутатів", які діють сьогодні.

Нагадаємо, 22 травня народні депутати відмовилися включити до порядку денного позачергового засідання Верховної Ради два законопроекти про внесення змін до закону про вибори народних депутатів президентський, а також законопроект "Про внесення змін до закону України" Про державні закупівлі "щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу ".

Також 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Позачергові парламентські вибори призначені на 21 липня. Виборчий процес позачергових парламентських виборів стартує з п'ятниці, 24 травня.