Чорновіл не виключає, що заради виборів можуть змінити Конституцію

13 вересня 05:38

Зміни до виборчого законодавства можуть бути внесені і шляхом зміни положень Конституції України. Про це в ефірі телеканалу ICTV повідомив народний депутат Тарас Чорновіл.

 

«Є константа, яка ймовірно буде на першому етапі схвалена. Я, наприклад, думаю, що Венеціанська комісія підтримає цей закон і дасть хороші висновки», - сказав він.

При цьому політик зазначив, що «цей закон в останній момент дійсно може зазнати дуже
ґрунтовної, кардинальної корективи».

На його думку, корективи можуть відбутися «у кардинальній зміні прохідного бар'єру для запуску союзників, або в кардинальній зміні системи виборчої, скажімо ліквідації мажоритарної складової, або зміни пропорції між ними, які можуть бути заведені навіть через зміни до Конституції».

«Зараз імовірність таких змін є дуже значною», - підкреслив депутат.

Нагадаємо, законопроект «Про вибори народних депутатів України» був оприлюднений 27 травня.

Проект закону містить норму про підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%.

Окрім того, пропонується половину депутатів обирати за партійними списками, ще 50% - в одномандатних округах. (З 2006 року в Україні діє пропорційна система і всі 450 депутатів обираються за партійними списками.)

Відповідно до законопроекту, у виборах більше не зможуть брати участі блоки, а тільки партії. Також у проекті міститься про можливість самовисування кандидатів в одномандатних виборчих округах. Окрім того, з бюлетенів для голосування виключено графу «Проти всіх».

Над законопроектом працювала Робоча група, створена президентом Віктором Януковичем. Її очолював міністр юстиції Олександр Лавринович.