Члени ДВК просять Зеленського змінити правила голосування за кордоном до виборів у Раду

22 квiтня 21:25

Через архаїчність українського виборчого законодавства за кордоном голосують лише 1-2% українців.

 

Голови, заступники голів, секретарі та члени закордонних виборчих дільниць звернулися до Володимира Зеленського, як до новообраного президента України, щодо внесення законодавчих змін в порядок і правила голосування за кордоном.

За їх словами, через відсутність достатньої кількості виборчих дільниць лише 1-2% громадян України, які проживають за кордоном, беруть участь у голосуванні. Відзначається, що в Польщі, де проживає найбільше українців, відкрито лише чотири виборчі дільниці, а в ПАР на одній дільниці голосують виборці з 16 країн, які долають тисячі кілометрів, щоб віддати свій голос. Також наголошується, що в Австралії розміщена лише одна українська виборча дільниця на весь континент.

Підписанти запропонували новому Президенту кілька кроків для виправлення катастрофічної ситуації, серед них - введення електронної системи зміни виборчої адреси і місця голосування; збільшення кількості виборчих дільниць за кордоном і впровадження системи розсилки запрошень виборцям і передвиборних програм по електронній пошті; впровадження альтернативних методів голосування, таких як електронне або поштове.

"Вікно можливостей до парламентських виборів, призначених на жовтень, невелике, але достатнє" - переконані ініціатори звернення.

Відзначимо, в Україні в другому турі виборів президента України переміг кандидат Володимир Зеленський, якого підтримали голосами більше 73% українців, які брали участь у виборах.

Інавгурація Володимира Зеленського на пост президента України має відбутися не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів президентських виборів. Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".