Чи порушила перша леді Олена Зеленська протокол в Японії

22 жовтня 23:11

Вбрання, в якому перша леді України була присутня на церемонії інтронізації, активно обговорюється

 

Порушила перша леді України Олена Зеленська етикет на інтронізації імператора Японії чи ні?

Соціальні мережі, і не тільки в Україні, обговорюють чергову новину, пов'язану з президентським подружжям, а саме: колір вбрання Олени Зеленської. Вона з'явилася на церемонії інтронізації у елегантній сукні легкого лаймово-жовтого відтінку.

Донині в Японії існує своєрідний перелік кольорів, які є "забороненими", тобто в певних обставинах і ситуаціях вони використовуються тільки вузьким колом людей. Жовтий - колір золота, символ сонця, в Японії вважається кольором божественної влади і милосердя – стверджують джерела.

Справді, жовтий колір у Японії вважається "імператорським", а ті, хто одягає одяг такого кольору в присутності імператора, є або особою, близькою до імператора, або має родинні зв'язки з імператорською родиною. Іноземні гості вважають за краще не одягати вбрання таких таких кольорів на урочисті церемонії за участю імператорської родини, щоб уникнути незручних моментів і можливих порушень протоколу.

На прапорі імператора Японії зображена жовта хризантема на червоному тлі. Хризантема взагалі традиційна японська квітка-символ, а жовта хризантема – виключно імператорська квітка, яка присутня навіть на паспорті. Мон із шістнадцятипелюстковою хризантемою є офіційною емблемою Імператора і Імператорського дому Японії і навіть виконує роль заміни офіційного герба.

Олена Зеленська "японські мотиви" перенесла на свої шати для Японії: на костюмі, в якому вона прибула до Японії, зображена хризантема (хоча і не жовта).

Чи можливо таке на чужому святі, та ще в країні, де суворо дотримуються традицій – саме це і обговорює громадськість, задаючи питання: чи знала протокольна служба нового МЗС про такі особливості японських національних традицій, і як це відзначить преса – пропустить повз як миле непорозуміння або багатозначно переглянеться.

Нагадаємо, 21-24 жовтня президент України Володимир Зеленський буде перебувати з робочим візитом у Японії, участі у церемонії інтронізації Імператора Японії Нарухіто.

Програмою візиту передбачено зустрічі глави держави з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе, керівниками обох палат парламенту Японії, членами японської парламентської асоціації дружби з Україною, представниками японського бізнесу та іншими. Також заплановано низку двосторонніх зустрічей Зеленського з лідерами зарубіжних країн.