Через візит Медвєдєва на Курили японський посол у РФ піде у відставку

14 сiчня 12:29

Японський уряд ухвалив рішення відправити у відставку посла у Росії Масахару Коно через те, що він не підтвердив інформацію про анонсований Москвою візит російського лідера Дмитра Медвєдєва на південні Курили.

 

Японський уряд ухвалив рішення відправити у відставку посла у Росії Масахару Коно через те, що він не підтвердив інформацію про анонсований Москвою візит російського лідера Дмитра Медвєдєва на південні Курили.

Про це пише японська преса, посилаючись на урядові джерела.

За даними газет, на місце Коно передбачається призначити посла Японії у Чехії Сінджі Харада, який раніше очолював відділ Росії в японському МЗС.

Після поїздки Медвєдєва на острів Кунашир 1 листопада багаторічна територіальна суперечка між двома країнами знову загострилася.

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан назвав візит "гідним жалю". Глава МЗС Росії Сергій Лавров у відповідь заявив, що президент "відвідував російські землі".

На знак протесту Японія заявила про тимчасове відкликання свого посла з Москви, проте 7 листопада дипломат повернувся.

На початку грудня міністр закордонних справ Японії Сейдзі Маехара облетів на вертольоті Південно-Курильські острови і висловив надію, що незабаром відбудуться переговори з Лавровим, на яких країни спробують врегулювати суперечку.

Слідом за цим на острови прибув перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов, заявивши, що поїздка відбулася за дорученням Медвєдєва.

Як стверджують японські газети, Масахару Коно сповістив Токіо, що не вважає ймовірним приїзд президента Росії на Південні Курили, хоча з кінця вересня Дмитро Медвєдєв говорив, що незабаром відвідає Кунашир.

Ґрунтуючись на рапортах Коно, уряд Японії неодноразово заявляв у жовтні, що не має інформації про конкретні плани Медвєдєва приїхати на острів.

Офіційного оголошення про відставку посла не було, проте, за даними найбільших японських ЗМІ, дипломата можуть змінити вже в січні.

Поїздки російського керівництва на Курили стали одним з приводів для критики всередині країни на адресу Наото Кана, уряду якого також потрібно налагоджувати відносини зі США, які погіршились.

Токіо, спираючись на Сімоносекський трактат про торгівлю і кордони 1855 року, яким вперше було встановлено міжнародно визнану межу між Росією і Японією, вважає своєю територією острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї.

Москва посилається на те, що вони увійшли до складу СРСР, правонаступницею якого стала Росія, за підсумками Другої світової війни.

За матеріалами Бі-бі-сі