Чемериса відпустили через кілька годин після затримання

04 травня 19:48

Українського правозахисника, керівника інституту «Республіка», члена Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Чемериса відпустили після кількох годин утримання у райвідділі міліції.

 

В.Чемерис, затриманий в Мінську у середу ввечері, приїхав до Мінська для участі в презентації доповіді Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі. Разом з ним затримали кілька інших учасників конференції.

Як розповів сам В.Чемерис, працівники міліції захопили офіс організації «Весна», не впустивши туди правозахисників. «Ми провели презентацію просто на вулиці. Після того, як журналісти розійшлися, мене – українського громадянина – і ще п’ятьох як мінімум російських громадян та одного громадянина Білорусі було затримано. Як нам пояснили, в Білорусі нещодавно стався теракт, і тому білоруські правоохоронці перевіряють всіх підозрілих осіб», - повідомив український правозахисник.
Серед затриманих були представники Міжнародної спостережної місії Любов Захарова, Вікторія Громова і Сергій Дікман (громадяни Росії), президент Центру розвитку демократії і прав людини, член Ради при президенті Російської Федерації зі сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства і правам людини Юрій Джибладзе та представник Міжнародної спостережної місії Олександр Мнакацанян (обидва – громадяни Росії).