Центр демократії та верховенства права нагадав правила дебатів між кандидатами в президенти

17 квiтня 13:36

Дебати між Зеленським та Порошенком мають відбутися цієї п'ятниці.

 

Центр демократії та верховенства права CEDEM нагадав, як мають відбуватися дебати між кандидатами в президенти України, та опублікував 10 фактів про них. Зазначимо, що дебати між кандидатом Володимиром Зеленським та чинним головою держави Петром Порошенком мають відбутися у п'ятницю, 19 квітня.

"ЦЕДЕМ проаналізував законодавче регулювання проведення теледебатів та підготував 10 фактів про теледебати кандидатів на пост президента України. Як бачимо, чинне законодавство врегульовує не лише час та місце проведення, але і формат теледебатів", - зазначили в центрі.

Отже, 10 фактів про дебати між кандидатами в президенти України:

1. проводяться у разі призначення Центральною виборчою комісією повторного голосування;

2. не допускається участь довірених осіб/представників, кандидат бере участь в дебатах особисто;

3. дебати проводять за кошти державного бюджету (1 година теледебатів - близько 6 мільйонів гривень);

4. день проведення 19 квітня 2019 (остання п'ятниця перед днем повторного голосування) з 20.00 до 21.00;

5. тривалість дебатів 60 хвилин;

6. прямий ефір транслює "UA:Перший" та "UA:Українське радіо" (інші канали мовлення можуть транслювати дебати безкоштовно);

7. за 10 хвилин до ефіру відбувається жеребкування, яке визначає, хто із кандидатів першим виступає;

8. формат теледебатів: вступне слово кожного кандидата триває 5 х; дискусія - 36 хв безперервного ефірного часу; завершальний виступ кожного кандидата - не більше 5 хв; репліки кандидатів - не більше 30 секунд (за наявності ефірного часу);

9. формат дискусії: запитання кандидата триває не більше 1 хв; відповідь кандидата - не більше 3 хв; кожен кандидат може поставити 4-5 запитань;

10. у разі присутності лише одного кандидата - йому надається весь ефірний час для передвиборної агітації.

"Питання чи є оптимальним такий формат теледебатів залишається відкритим: деталізований формат теледебатів певним чином обмежує редакційну свободу Суспільного; ставити запитання кандидату може лише інший кандидат, а такого права, зокрема, позбавлені журналісти, експерти; більше того, тривалість теледебатів дозволяє розглянути лише 4-5 запитань до кожного із кандидатів", - додали в CEDEM.

Як повідомлялося, 16 квітня штаби Порошенка і Зеленського уклали з НСК "Олімпійський" тристоронню угода, проте час проведення дебатів ще не погодили.

Володимир Зеленський не з'явився на дебати на НСК "Олімпійський" 14 квітня, і вони відбулися в форматі прес-конференції: Петро Порошенко протягом години відповідав на питання журналістів. Потім президент зустрівся зі своїми прихильниками на стадіоні.

Згодом у штабі Порошенка повідомили, що гарант готовий дебатувати із Зеленським на стадіоні 14 квітня і в студії "Суспільного" - 19-го. Участь Порошенка в дискусії із Зеленським на НСК "Олімпійський" 19 квітня можлива, якщо вони не збігатимуться у часі з дебатами в студії "Суспільного".

У штабі Зеленського заявили, що кандидат 19 квітня, перебуваючи на стадіоні, міг би зв'язатися зі студією "Суспільного" за допомогою телемосту. Однак голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що формат національних дебатів перед другим туром не передбачає телеміст.

За результатами першого туру виборів, оголошеними ЦВК 7 квітня, лідерами є кандидат в президенти Володимир Зеленський (30,24%) і Петро Порошенко (15,95%). Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.

Усі подробиці зібрали у матеріалі "Батл року: що відомо про дебати Зеленського та Порошенка".