Бюро ПАРЄ заблокувало роботу України в комітеті, що розглядає зняття санкцій з РФ

21 сiчня 16:31

У правила формування комітетів внесли зміни.

 

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи внесло зміни у правила формування комітетів асамблеї, позбавивши низку країн місць у комітетах, повідомляє "Європейська правда". Так, Україна втратила місця в регламентному комітеті, який розглядає можливість зняття санкцій із Росії.

Згідно з рішенням керівного органу асамблеї, у комітетах з питань регламенту та з питань обрання суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) не може бути більше двох представників від кожної з держав-членів ПАРЄ.

До прийняття цього рішення у понеділок, 21 січня, такого обмеження не було, склад обох комітетів формувався за пропозиціями політичних груп.

До складу регламентного комітету входили голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв, перший заступник голови делегації Юлія Льовочкіна, представник делегації Владислав Голуб і представник делегації, перший заступник голови комітету Сергій Кіраль.

Комітет ПАРЄ з питань регламенту особливо важливий, оскліьки відповідає за розробку змін до регламенту, що дозволяють зняти санкції із Росії і відкривають шлях до повернення росіян в асамблею на умовах РФ. Країна-агресор потрапила під санкції після анексії українського Криму й агресії в Донбасі.

За словами Володимира Ар'єва, за підсумками дискусії Бюро "звело нанівець" список депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті.

"Було вирішено просто звести на нуль список, зараз у нас нуль місць в регламентному комітеті, і групи повинні висувати нових кандидатів", - пояснив він у коментарі журналістам. Під удар потрапили й українські депутати в комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ.

Крім України свої місця в комітетах втратили представники низки інших держав. Однак голова української делегації переконаний в тому, що зміни спрямовані саме проти України. "Це здається дрібною помстою за принципову позицію українців щодо зміни регламенту на догоду РФ", - додав він.

Нагадаємо, 21 січня в Страсбурзі стартувала зимова сесія ПАРЄ. Російська делегація не братиме участь у сесії, вона також відмовилася платити членські внески в 2019 році.

У грудні 2017 року делегації 20 країн-членів Парламентської асамблеї Ради Європи підписали декларацію, в якій закликали припинити спроби повернути Росію до ПАРЄ.

Натомість в червні 2018 року Бюро ПАРЄ ініціювало внесення змін до правил процедури асамблеї на осінній сесії органу, які дозволять російській делегації повернутися на тих умовах, в яких вона зацікавлена.

Докладніше про ситуацію з поверненням Росії до ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи і "божевільний"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".