Бутусов розкрив роль новоспеченого генерала СБУ у справі Продана

09 травня 23:25

Екс-керівник ДФС пообіцяв подати до суду на журналіста.

 

Заступник начальника Головного управління СБУ з боротьби з корупцією й організованою злочинністю Сергій Коваленко, якому президент Петро Порошенко присвоїв 9 травня звання генерал-майора, керував спецоперацією з впровадження агентури в найближче оточення колишнього в. о. голови ДФС Мирослава Продана, повідомив журналіст Юрій Бутусов із посиланням на власні джерела.

СБУ "розробляла" Продана в рамках розслідування корупції на митниці. За словами Бутусова, завдяки успішному впровадженню агентури, оперативники отримали доступ до мобільного телефону керівника Державної фіскальної служби і заволоділи дампом його Telegram-листування.

"Під керівництвом Коваленка було проведено операцію з впровадження агентури у найближче оточення Продана, включаючи його сім'ю. СБУ також отримала доступ до телефону Продана і всього його листування за кілька років, де було зафіксовано скільки і куди передавалося грошей, і що Продан відразу після призначення у ДФС купив дві вілли в Туреччині", - написав Бутусов на своїй сторінці в Facebook в четвер, 9 травня.

Журналіст зазначає, що метою розслідування СБУ було не стільки боротьба з корупцією, скільки політичне ослаблення прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, ставлеником якого був Продан. Вони співпрацювали ще в час, коли Гройсман був мером Вінниці, а Продан очолював місцеву податкову інспекцію.

"Контакти Продана з прем'єром у листуванні теж є. Як тільки в руках Порошенка виявився такий потужний компромат, Гройсман пішов на переговори. Конфлікт було врегульовано, вони знову домовилися, але президент зміг вести переговори з позиції сили. Продана прем'єр звільнив, але призначив за рекомендацією Продана нового в. о. голови ДФС Власова", - пояснив Бутусов.

Проте він зазначив, що станом на сьогодні результати розслідування вже не становлять суттєвої загрози для Продана, так як Конституційний суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення, яку інкримінували екс-керівнику ДФС. Крім того, важливу роль має належне процесуальне оформлення всіх добутих слідством доказів, включаючи матеріали листування.

"Продан на волі, у нього все в порядку. Але ось результат - тепер Коваленко єдиний зі співробітників СБУ отримує генерала. Важко сказати, чого домагався Петро Олексійович цим званням. З одного боку, це престиж, адже Коваленко отримав звання, яке дозволяє займати найвищі посади в СБУ, з іншого боку, чи є перспективи у борця з корупцією на митниці, отримав генерала від Порошенка, отримати високу посаду при президентові Зеленському? Виглядає малоймовірним", - підсумував журналіст.

У свою чергу, Мирослав Продан назвав пост Бутусова "пасквилем" і "маячнею" і пообіцяв подати до суду на журналіста. Особливо обурила екс-керівника ДФС згадка в публікації його сім'ї.

"Є межа, переходити яку журналіст не має права. Ні з точки зору закону, ні з моральної точки зору, ні навіть з точки зору чоловічої гідності. Юрій Бутусов її перейшов... Сьогодні образили й облили брудом не особисто мене, а мою сім'ю, моїх близьких. Коментувати маячню Бутусова не бачу сенсу. Мої адвокати вже готують позов. Зустрінемося в суді", - написав Продан на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що 16 листопада 2018 року Мирославу Продану повідомили про підозру у незаконному збагаченні. За даними слідства, з липня 2016 року по червень 2018 року він незаконно отримав 89 млн гривень, за які придбав низку об'єктів нерухомості та автомобілів. При цьому нерухомість була зареєстрована на близьку людину.

Суддя Солом'янського районного суду Києва Ірина Усатова 4 грудня обрала для Мирослава Продана запобіжний захід у вигляді взяття на поруки та зобов'язання носити електронний браслет, відхиливши клопотання САП про арешт підозрюваного.

26 лютого Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення , визнавши статті 368-2 Кримінального кодексу неконституційною і суперечить принципу презумпції невинності. У НАБУ констатували, що змушені закрити 65 кримінальних проваджень за цією статтею, в тому числі справа про незаконне збагачення Продана.