Богдан озвучив вимоги до нових українських переговірників в ТКГ по Донбасу

22 травня 01:16

На заміну Марчуку і Геращенко команда нового президента шукатиме "авторитетних і договороспроможних" людей.

 

Президент України Володимир Зеленський збирається делегувати до Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Донбасі "договороспроможних людей", котрі користуються авторитетом як в Україні, так і в Росії, заявив глава Адміністрації президента Андрій Богдан.

"Головним завданням є знайти тих осіб, які можуть бути з нашої і з російської сторони здатними домовитися", - сказав новопризначений глава АП в ефірі телеканалу "112. Україна" ввечері у вівторок, 22 травня.

За словами Богдана, завершення бойових дій і світ є "однаково хорошою метою для обох сторін". Для прийняття того чи іншого кадрового рішення в АП "чекають сигналів від Росії".

"Ми чекаємо на якісь сигнали з боку Росії, які це особистості. Щоб це був не тільки наш вибір, а була "взаємна група", яка б контактувала, співпрацювала і розуміла один одного", - пояснив він.

Глава АП повідомив, що Зеленський придивляється до авторитетних українців, яких поважають в Росії.

"Їхня точка зору як членів контактної групи була б там почута. І, можливо, своїм авторитетом вони могли би принести користь", - висловив надію Богдан.

Читайте також: Марчук розповів, як проходять переговори ТКГ у Мінську

Нагадаємо, 17 травня президент Петро Порошенко звільнив першого віце-спікера Верховної Ради Ірину Геращенко з посади уповноваженого президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Геращенко брала активну участь у роботі гуманітарної підгрупи ТКГ, переговорах щодо звільнення українських заручників.

19 травня з посади представника України в ТКГ був звільнений Євген Марчук, який у листопаді минулого року замінив в команді переговорників другого президента України Леоніда Кучму.

У зв'язку з цим черговий раунд переговорів ТКГ в Мінську перенесли на червень.

21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП. При цьому, за даними DT.UA він проігнорував рекомендації Курта Волкера.Спецпредставник Держдепартаменту США настійно рекомендував президенту України не призначити на посаду людину, близьку до олігарха Ігоря Коломойського.

Заступниками Богдана стали юристи та партнери Зеленського з кінобізнесу.

Зеленський звільнив начальника Генштабу Віктора Муженка, призначив на цю посаду Руслана Хомчака і підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.