Bloomberg: До чого призведе дружба Зеленського з Коломойським?

16 вересня 13:51

Навколо відносин президента й олігарха ходить багато чуток, але немає прямих доказів, що Коломойський впливає на політику Зеленського, вважають автори.

 

Схоже, що українські виборці отримують обіцяні зміни від президента України Володимира Зеленського швидше, аніж вони очікували - від реформ до поступового врегулювання напружених відносин з Росією. Але що стоїть за цим розвитком подій насправді, пишуть Дарина Краснолуцька і Володимир Верб'яний для Bloomberg.

Автори нагадують, що 10 вересня Зеленський провів зустріч з бізнесменом, колишнім головою Дніпропетровської облдержадміністрації Ігорем Коломойським.

Як відомо ЗМІ, олігарх Ігор Коломойський, на рахунку якого 1,1 мільярда доларів, використовував свою медіа-імперію, щоб проштовхнути телевізійника Зеленського в президенти. Тому, всім відомо наскільки близькі є ці двоє. У свою чергу, Зеленський і Коломойський неодноразово говорили, що в їхніх стосунках немає нічого поганого.

Варто відзначити, що Коломойський несподівано повернувся з добровільного вигнання в Ізраїлі за три дні до інавгурації Зеленського у травні. У колишнього власника "Приватбанку" були напружені відносини з попереднім президентом України Петром Порошенко з приводу націоналізації банку олігарха. Його телеканал активно просував кандидатуру коміка на виборах.

Про їх дружні відносини ходять багато чуток, але конкретних доказів того, що Коломойський впливає на політику Зеленського поки немає, продовжує агентство.

На карту поставлено економічне відродження України, яке може бути зірвано, якщо олігарху вдасться відновити контроль над "Приватбанком", попереджають Краснолуцька і Вербяний. Такий крок передбачає, що олігархи зможуть надолужити втрачену владу.

Наприклад, глава Офісу Зеленського Андрій Богдан раніше був особистим адвокатом Коломойського. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков став одним з двох чиновників, які зберегли свої місця в новому уряді.

Керівник телеканалу Коломойського і троє його журналістів є засновниками партії Зеленського. Олександр Дубинський знаходиться в комітеті, який обирає незалежних членів правління для банків, контрольованих державою, включаючи "Приват".

На думку НБУ, це поставить під загрозу фінансову стабільність і може підірвати нову кредитну програму з Міжнародним валютним фондом.

"Інвестори згодні з тим, що уряд робить багато хороших речей", - сказав власник української інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа. "Але будь-які неправильні рішення щодо "Привату" дуже швидко знищать цей позитивний ефект".

Варто нагадати, що Україна готова підтримати умови Міжнародного валютного фонду для нового кредиту в п'ять мільярдів доларів. Але урядові призначення і події навколо "Приватбанку" викликають занепокоєння. приміром, на наступний день після зустрічі Зеленського і Коломойського, поліція провела обшук в головному офісі "Приватбанку".

Bloomberg додає, що Коломойський вперше за 16 років прийшов на форум "Ялтинської європейської стратегії", засновником якого є інший олігарх Віктор Пінчук. Спілкуючись з журналістами, Коломойський прокоментував ситуацію навколо обшуків в "Приваті" і заявив, що на зустрічі з Зеленським вони не обговорювали банк. Коломойський залишився задоволений тим, що тепер в уряді немає чиновників, які займаються націоналізацією.

Детальніше про судові процеси навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Про стан Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "Враховуючи можливі наслідки шторму, бурю краще не піднімати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".