Більшість громадян ключових європейських країн вважають Україну майбутнім членом ЄС – соцопитування YES

16 вересня 12:38

В той же час, 33% опитаних підтримали вступ до ЄС Росії.

 

48% жителів Німеччини, Франції, Великобританії, Італії, Нідерландів, Польщі і Литви підтримують вступ України до Євросоюзу, а переважна більшість (79%) вважають, що Україна стане членом ЄС в найближчому майбутньому.

Як пише в своїй статті для DT.UA Тетяна Силіна, про це свідчать результати соцопитування, проведеного за замовленням Ялтинської європейської стратегії (YES).

Автор вказує, що YES неодноразово цікавилася думкою громадян ряду європейських держав (чия позиція вельми показова) щодо європейського та євроатлантичного майбутнього України. Останнє дослідження, результати якого презентовані 16 вересня на 14-й Щорічній зустрічі YES у Києві, було проведено на замовлення YES та Фонду Віктора Пінчука в серпні ц. р. паризьким відділенням Kantar Public.

У ході опитування громадянам Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів були задані питання про їхнє ставлення до гіпотетичного вступу до ЄС Туреччини, Марокко, Росії та України, а також приєднання України до НАТО. У кожній країні було опитано трохи більше 1 тис. респондентів.

"Україна у зазначеній четвірці - явний лідер симпатій європейців, причому у всіх без винятку країнах, де проводилося дослідження. Якщо взяти узагальнений по всім державам результат, то при відповіді на питання "Уявіть, що такі країни подаються на входження в ЄС і виконали всі умови для вступу. Особисто ви будете "за" або "проти" приєднання цих країн?" переваги європейців розподілилися наступним чином: за вступ України - 48% опитаних, Росії - 33%, Марокко - 26%, Туреччини - 21%", - вказує Сіліна.

При цьому, на питання "чи Думаєте ви, що Україна стане членом Європейського Союзу...?" більшість респондентів (56%, якщо розглядати сумарний результат по всіх країнах) відповіли, що це відбудеться протягом 10 років або раніше.

"Якщо додати до них тих, хто вважає, що Україна зможе приєднатися до ЄС не раніше, ніж через 15-20 років, а це ще 23%, то виходить, що переважна більшість (79%) громадян зазначених семи країн вважають, що майбутнє України - в Європейському Союзі (незалежно від того, виступають вони "за" чи "проти")", - констатує автор.

Детальніше про результати дослідження YES читайте в статті Тетяни Силиной "Хто і чому нас чекає/не чекає в ЄС і НАТО?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".