Більшість фракцій ВР виступили за створення слідчої комісії щодо офшорів Порошенка

09 квiтня 10:40

DT.UA розпитало лідерів політичних сил у Верховній Раді щодо їхньої позиції з приводу можливості імпічменту.

 

DT.UA запитало керівників парламентських фракцій щодо готовності їх сил голосувати за закон про спеціальні слідчі комісії і за створення такої комісії для розслідування фінансових операцій президента Петра Порошенка і його компаній з офшорами.

Крім того, ми запитали, чи дають факти, що стали надбанням громадськості, підстави до старту процедури імпічменту.

На думку голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака, сьогодні не може йти мови про імпічмент президенту, як і про дострокові парламентські вибори.

У той же час, відповідаючи на питання DT.UA, він заявив, що "Народний фронт" буде голосувати за створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК).

"Ми свого часу підтримали створення такої комісії і щодо "справи Гордієнка". У створенні ТСК передусім зацікавлені президент і БПП, аби якнайшвидше розставити всі крапки над "і". Проте, що стосується парламенту, то ключовим політичним питанням зараз є не розслідування офшорних справ президента, а відновлення коаліції, стабілізація парламенту й недопущення колапсу державної влади - в умовах дедалі інтенсивнішої війни", - заявив Бурбак.

Голова депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко, відповідаючи на питання DT.UA, також заявив, що підстави до старту процедури імпічменту президента України Петра Порошенка може дати тільки Спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради.

"За місяць можна буде визначити ступінь вини президента. Якщо комісія підтвердить факти, викладені в оприлюднених матеріалах, можна буде розпочати процедуру імпічменту", - заявив Ляшко.

"Ми вже ініціювали створення такої комісії, тому, поза всяким сумнівом, будемо активно брати участь в її роботі", - зазначив він.

Схожої думки дотримуються і в "Батьківщині".

Як заявив заступник голови фракції Сергій Соболєв, висновки з приводу історії з офшорами повинна зробити Спеціальна тимчасова слідча комісія, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

"Закони про їх створення кілька разів голосувалися парламентами різних скликань, але, на жаль, не були підписані жодним президентом. Фракція "Батьківщина" завжди за них голосувала безвідносно до прізвища чинного президента", - заявив Соболєв.

Фракція "Самопомочі" також готова голосувати і за створення спеціальної слідчої комісії, і за закон про слідчі комісії, і за закон про президента.

Про це, відповідаючи на питання DT.UA, заявив лідер партії Андрій Садовий.

У той же час, на його думку, в країні, яка веде війну, і велика частина території якої окупована, передчасні розмови про імпічмент небезпечні.

"Ми повинні отримати чіткі відповіді і вичерпну інформацію. Важливо дати шанс. Якщо він не буде використаний, можливі й інші сценарії", - зазначив він.

У той же час Ярослав Москаленко, голова депутатської групи "Воля народу", заявив, що в разі винесення погодженого проекту нового закону про ТСК, в якому будуть враховані зауваження КС, депутатська група не буде блокувати прийняття цього закону, але за створення комісії щодо ситуації з офшорами голосувати не буде.

"Що стосується створення ТСК по президенту, то наша депутатська група не голосуватиме. Я вже зазначав, що оприлюднені факти не є підставою для такого розслідування", - заявив Москаленко.

Читайте також: Крім "Рошен" Порошенко залишається бенефіціаром обширного переліку підприємств (список)

На думку співголови депутатської групи "Партія "Відродження" Віталія Хомутинніка, зараз в тій соціально-економічній ситуації, в якій перебуває Україна, "не час для популістських заяв, в тому числі і щодо імпічменту".

У той же час він заявляє, що його депутатська група готова брати участь у розробці законопроекту по ТСК.

Як пише Інна Ведерникова у своїй статті для DT.UA, стаття 111 Конституції вказує, що "президент України може бути усунений з посту Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину".

Але для того, щоб розібратися, чи порушив Петро Порошенко тільки статтю 103 Конституції, чи в його діях є ще й ознаки злочину (як вважає ряд експертів, ґрунтуючись на документах панамського офшору Mossack Fonseca), необхідно виконати припис 111 статті, який дає Верховній Раді повноваження створити Спеціальну тимчасову слідчу комісію.

До її складу вводяться спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. За результатами роботи комісії "рішення про усунення президента України з поста в порядку імпічменту приймається Верховною Радою України не менш як трьома четвертими її конституційного складу після перевірки справи Конституційним судом України".

Читайте також: Посол США прогнозує відсутність наслідків для України через "панамські документи"

астина знавців конституційного права, спираючись на тезу про те, що статті Конституції - норми прямої дії, говорять про необхідність і можливість створити таку Спеціальну слідчу комісію вже зараз. Передбачивши мандат комісії постановою ВР. Проте переважна більшість експертів стверджує, що у статті 111 Конституції не виписано механізм роботи Спеціальної тимчасової слідчої комісії. А тому, крім глави 30 Регламенту ВР, в якій такий механізм частково виписано, необхідний спеціальний закон", - йдеться в статті.

Детальніше про позиції лідерів фракцій у питанні створення ТСК та імпічменту читайте в статті Інни Ведернікової "Мешканці скляного будинку камінням не кидаються" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".