Більше 2 тис. протестуючих чорнобильців і афганців почали штурм Ради

20 вересня 09:43

Мітингувальники під Верховною Радою проти ліквідації пільг українським громадянам знесли огорожу і підійшли впритул до будівлі українського парламенту.

 

Весь простір навколо Верховної Ради заповнено людьми - мітингуючих вже більше 2 тис людей. У даний час міліція намагається відтіснити їх від бокового входу до будівлі Верховної Ради. При цьому кількість протестувальників постійно збільшується.

Нагадаємо, активісти чорнобильських організацій проводять пікетування Верховної Ради, протестуючи проти скорочення пільг.

Чорнобильці вимагають від ВР відкликати законопроект №9127 «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» і негайно поліпшити медичне, житлове, пенсійне забезпечення чорнобильців.


9 вересня Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий проект Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (№ 9127).

Даним законопроектом, по суті, скасовується низка пільг для громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Також передбачається скасувати низку пільг для громадян, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, медичним і фармацевтичним працівникам, учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них.

Окрім того, законопроектом передбачено скорочення пільг для учасників війни та ветеранів праці, а також особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

Законопроектом пропонується встановити, що погашення вже існуючої заборгованості за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава, буде здійснюватися в порядку і в терміни, встановлені Кабінетом міністрів України з урахуванням результатів аналізу наявних фінансових ресурсів держави.

Нагадаємо, для того, щоб документ отримав підтримку депутатів, його модифікували в інший законопроект - №9127. А саме: після того, як комітети Ради висловилися проти внесення №7562 до порядку денного, Кабінет Міністрів 8 вересня подав новий законопроект №9127, текст якого повторює №7562 за винятком норми про можливість приватизації української ГТС.

Детально про це у своїй статті для ZN.UA пише голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.