Білоруського правозахисника засудили до 4,5 років колонії

24 листопада 09:14

Керівника білоруського правозахисного центру «Весна» Алеся Беляцького засуджено до 4,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Суд Московського району Мінська визнав А.Беляцького винним у несплаті податків в особливо великому розмірі.

Суддя визнав доведеною провину правозахисника за статтею 243 частини 2 КК Білорусії в тому, що він, будучи податковим резидентом Білорусії, ухилився від сплати податків із сум доходів у 567 тисяч євро.

Відповідно до білоруського законодавства фізичні особи зобов'язані сплачувати єдиний прибутковий податок у розмірі 12% від усіх доходів.

Суд також постановив задовольнити позов до А.Беляцького в розмірі 721 мільйона білоруських рублів (близько 83 тисяч доларів), які має бути перераховано у дохід держави.

А.Беляцький і його адвокат стверджували в ході судового засідання, що всі кошти на рахунках правозахисника не були особистими доходами А.Беляцького, а призначалися для правозахисної діяльності.

Прокурор вимагав для А.Беляцького покарання у вигляді п'яти років колонії посиленого режиму з конфіскацією майна.

Приводом для кримінального переслідування правозахисника стала інформація про його рахунки в іноземних банках, передана білоруській владі Мін'юстом Литви та генпрокуратурою Польщі. Беляцький перебуває під вартою з 4 серпня.

У середу, після того як стала відома позиція державного обвинувача на судовому процесі у справі Беляцького, голова дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон і єврокомісар з питань розширення та добросусідства Штефан Фюле закликали владу Білорусі негайно зняти звинувачення і звільнити з-під варти Беляцького.