Байден закликав Україну боротись з корупцією, але не чіпати Яценюка – Bloomberg View

09 грудня 13:57

Американський віце-президент закликав водночас і боротися з корупцією, і не чіпати її.

 

Візити віце-президента США Джозефа Байдена в Україну завжди були гострим моментом, адже він ставав голосом усього Заходу і був впливовим представником держави, який може вирішити внутрішні конфлікти еліт і скерувати їх у правильному напрямку на шляху реформ. Але цього разу послання Байдена дуже суперечливе.

Про це на сторінках Bloomberg View пише оглядач Леонід Бершидський. Під час дводенного візиту віце-президент США виголосив натхненну промову перед українським парламентом. Його голос звучав дуже емоційно, він закликав депутатів не змарнувати "останній шанс" перетворити Україну на процвітаючу і вільну країну. Його промова, щоправда, прозвучала слідом за низкою зустрічей, під час яких віце-президент, помічник Держсекретаря США Вікторія Нуланд і посол Джефрі Пайєтт обережно просували послання: "Залиште проблемний уряд на своєму місці і зосередьтеся на виконанні мінських угод з Росією, щоб закінчити війну на Сході України". Це свідчить про те, що США, вочевидь, хочуть, щоб Україна була якомога меншою проблемою.

Візит Байдена в Київ цього тижня співпав з українським політичним календарем. 11 грудня спливає річний "імунітет" прем'єра Арсенія Яценюка. Це означає, що його суперники, а особливо з команди президента Петра Порошенка, зможуть спробувати позбутися його.

В минулі вихідні голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі зробив сенсаційну презентацію на антикорупційному форумі, який сам і організував. Він показав те, що він назвав викриттям корупційних схем, які обходяться Україні в 5 мільярдів доларів щороку. Це лише трохи менше, ніж розмір траншів, які країна отримує від МВФ. В презентації були згадані олігархи, такі як найбагатший український громадянин Рінат Ахметов, колишній голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський і Дмитро Фірташ, якого розшукують США через корупційні звинувачення. І Яценюк був в центрі цієї схеми від Саакашвілі.

Але у ній помітно не вистачало бізнесменів, наближених до Порошенка, яких також звинувачують у збагаченні завдяки близькості до президента. Серед них депутати Ігор Кононенко і Сергій Березенко, а також енергетичний мільярдер Костянтин Григоришин.

Саакашвілі – союзник Порошенка. Коментатори вважають, що його "корупційні викриття" не зачепити друзів президента і були озвучені якраз перед візитом Байдена саме тому, що одеський чиновник добивається роботи на посаді прем'єр-міністра. Експерт Московського центру Карнегі Олександр Голубов в останній своїй статті написав, що Саакашвілі "не приховує" своє бажання замінити Яценюка.

Саакашвілі добре знають у Вашингтоні. Але його друзі – це здебільшого республіканці. Він налагодив зв'язки в часи, коли був президентом Грузії. А на той час Білий дім очолювала адміністрація Джорджа Буша-молодшого. Один з його головних союзників у Вашингтоні – сенатор Джон Маккейн.

Яценюк, у свою чергу, має тісні зв'язки з адміністрацією Барака Обами. Під час української "Революції Гідності" помічник Держсекретаря США Вікторія Нуланд і посол Джефрі Пайєтт у телефонній розмові, яка потрапила в пресу, обговорювали кандидатуру Яценюка на посаду голови українського уряду.

Байден, так само як і Обама, вважають Яценюка більш гідним партнером для переговорів, ніж Порошенко. Але обидва українські чиновника кілька разів зустрічалися з американським віце-президентом.

Послання Байдена до українського парламенту можна перекласти як заклик не розгойдувати човен. В понеділок він зустрівся з молодими депутатами і громадськими активістами, які попросили його підштовхнути українських чиновників до зміни уряду і Генпрокурора, щоб зламати корумповану систему врядування. Але після зустрічі депутат Світлана Заліщук написала на своїй сторінці у Facebook, що "американські партнери не бачать можливості зміцнити стабільність без захисту нинішнього статус-кво".

В цей же час, партія Яценюка, яка зараз одна з найбільших сил у парламенті, стала настільки непопулярна, що програла б вибори, якби вони відбулися цього тижня. А якщо прем'єр-міністр втратить свою посаду, тоді перевибори, швидше за все, доведеться провести. Передбачити результат складно, оскільки останні місцеві вибори дозволили представникам минулого режиму повернути собі певний вплив, націоналістичним силам - зміцнити свої позиції.

США однозначно не хочуть таких потрясінь. Вони радше хотіли б, щоб Україна ухвалила певні зміни, які б дозволили провести вибори в окупованих російськими військами регіонах Донбасу. Вашингтон підштовхує Київ до виконання Мінських угод навіть попри те, що їхні умови більш вигідні Володимиру Путіну, ніж українські стороні, оскільки це дозволило б закінчити збройний конфлікт.

В промові перед парламентом України Байден назвав корупцію "раковою пухлиною", яка не дозволяє країні стати успішною демократією. Але його заклики до політичної стабільності фактично захищають цю ж таки корумповану систему, яка дозволяє друзям президента і прем'єра ділити між собою можливості "доїти" безпорадну країну.

Якщо США не хочуть "перезавантаження" української політики, тоді все лишиться, як є. Українським лідерам не варто слухати Байдена. Але в цей же час, вони не можуть не послухатися його, оскільки українська економіка сильно залежить від американської фінансової і політичної підтримки у боротьбі проти Путіна. Тож Україну, швидше за все, чекає тривалий період примусової стабільності, але зараз це їй не потрібно.

В цей же час, видання Washington Post писало, що Байден приїхав в Україну, щоб змусити Порошенка і Яценюка працювати разом. В той час, як у Вашингтоні обох українських чиновників вважають реформаторами, кожен з них захищає власний "клан" і не готовий йти на поступки. На Заході припускають, що, можливо, потрібно оновити адміністрацію, щоб почати заново.

У Верховній Раді віце-президент Джозеф Байден назвав корупцію в Україні небаченою у світі "раковою пухлиною". Тому, на його думку, необхідно провести судову реформу. Американський віце-президент запевнив, США ніколи не визнають анексію Криму. Крім того, американський віце-президент підкреслив, що США будуть і далі здійснювати тиск на РФ, поки Росія не виконає Мінські домовленості.

Вчора Байден також розповів, що США готують для України ще $ 300 млн на сектор безпеки. Конгрес зараз працює над прийняттям цього акта.

Нагадаємо, що 7 грудня віце-президент США Джозеф Байден прибув з офіційним візитом до Києва. Візит Байдена триватиме до вівторка, 8 грудня. У понеділок у віце-президента відбулися зустрічі з представниками громадянського суспільства, президентом України Петром Порошенком прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.