Батько полоненого українського моряка прокоментував конфлікт між президентом і главою МЗС

28 червня 19:56

"Я б не хотів, щоб наша влада сьогодні розмовляла між собою на емоціях", - сказав батько військовополоненого моряка.

 

Незважаючи на цілком зрозумілий страх і біль за життя своїх дітей та близьких, батьки і родичі українських військовополонених моряків, яких незаконно утримує Росія, проти того, щоб їх честь була кинута під ноги, і, згідно з вимогами Росії, вони були повернуті в Україну і засуджені за законами чужої країни. На них немає вини, вважають близькі військовополонених моряків, - вони виконували військовий обов'язок.

Батько захопленого українського моряка Василя Сороки Віктор відреагував на конфлікт президента Володимира Зеленського і глави МЗС україни Павла Клімкіна в питанні звільнення моряків. На його думку, варіант визнання полоненими своєї провини, як того хоче Росія, є неприпустимим, повідомляє InfoResist.

"Я б не хотів, щоб наша влада сьогодні розмовляла між собою на емоціях. Тому що це не веде до вирішення проблеми. Ми добре розуміємо, що наші хлопці стали заручниками геополітичної боротьби, але одночасно вже і не є дітьми – вони військовослужбовці, офіцери ЗС. І вони не попливли на риболовлю, не попливли на прогулянку, вони виконували завдання в цілях збереження незалежності та територіальної цілісності України. Хотілося б, щоб про це пам'ятали ті, хто хоче вирішити питання. І дуже не хотілося б, щоб наші військовополонені були змушені визнати свою провину, що вони дійсно винні, а Росія - ні. Тому що з самого початку було заявлено, що вони військовополонені і ніяких законів не порушували. А ситуація складається так, що все перекручується в іншу сторону, їх поставлять перед вибором – визнайте свою провину, і ви будете вдома. Я навіть не можу сказати, що робити в цій ситуації", - зазначив він.

Разом з тим Сорока вважає, що звільнити українських моряків без американського втручання буде неможливо. При цьому він не розраховує на підтримку Європи, зокрема Німеччини та Франції.

"Німеччина і Франція виступили за повернення російської делегації до Ради Європи. Вони сьогодні стали на бік Росії. Я не знаю, яка причина, але сьогодні вони вирішують свої проблеми, їх геополітична ситуація зобов'язала дружити з РФ, а не з нами. А Україні просто показали місце, де вона повинна бути", - вважає Сорока.

Серед іншого Віктор Сорока розповів про стан свого сина Василя.

"Там де вони і були в Лефортово, нікуди їх не перевозили. Знаю, що Василя возили на обстеження після операцій по пораненню, прописали якісь примочки, адвокат сказав, що він вже може рукою взяти склянку і може стріляти. Я йому в листі написав: син, повертайся скоріше, бо твоя допомога дуже потрібна, так як ти можеш знову стріляти. Вирішив потролити Фсбшників, які читають ці листи", - розповів чоловік.

Однією з підкилимних умов звільнення моряків стало повернення Росії до ПАРЄ.

У ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації з Росії без будь-яких додаткових умов. За резолюцію проголосували 118 делегатів, проти - 62, і 10 осіб утрималися. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації в повному обсязі. На знак протесту представники семи держав вчинили демарш і покинули сесійну залу. Україну підтримали делегації Польщі, Грузії, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії.

Перед цим українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. Також делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

Про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така і порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".