"Батьківщина" записувала внески на рахунок партії на підставних донорів — Bihus.info

28 лютого 14:51

Окремі "меценати" навіть не знали про свої "внески".

 

Внески, які впродовж другого півріччя 2018 року надходили на рахунку партії "Батьківщина", робилися через підставних осіб. Зокрема мова йде про мільйони гривень, які десятки українців з невеликих міст та селищ жертвували партії Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень, йдеться в сюжеті "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Оскільки політичні партії, що представлені у Верховній Раді, отримують державне фінансування, вони зобов'язані щоквартально та щорічно заповнювати фінансові звіти, де окрім інформації про власне гроші з бюджету, має оприлюднюватися і інформація про кошти, що надійшли від фізичних та юридичних осіб. У другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборчої агітації лідера "Батьківщини" та кандидатки в президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. Зокрема у звіті зазначається, що громадяни з невеликих міст та селищ жертвували "Батьківщині" від 150 до більше тисячі гривень.

Зокрема журналісти з'ясували, що серед найбільших донорів "Батьківщини" є касирка супермаркету у передмісті Києва, безробітний мешканець Сум, його землячка, яка працює на автомийці і фіктивне підприємство, що записане на методистку з дитячого садочку в Умані. Більшість опитаних "спонсорів" вперше почули від журналістів про свої пожертви, що вказує на використання партією персональних даних українців з метою легалізації коштів, отриманих невідомим шляхом.

Одна з жертводавців з Кіровоградщини, яка працює майстром манікюру і нібито внесла на рахунок "Батьківщини" майже 150 тисяч гривень зізналася, що зробити це її "попросила" певна людина з місцевого осередку партії, яка в свій час допомогла жінці з лікуванням доньки.

Нещодавно Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливої легалізації коштів партією "Батьківщина". Рішення прийняли після скарги юристів проекту "Тисни". У 2017 році журналісти Bihus.info виявили у звіті партії суттєві невідповідності між звітом і реальними внесками, що здійснювали донори ВО "Батьківщина". Згідно зі звітами 2016-2017 років, партія нібито отримувала по декілька тисяч гривень від пенсіонерів, які розповідали, що насправді перераховували по 2, 4 чи 10 гривень.

Нагадаємо, що 13 лютого "Центр протидії корупції" (ЦПК) направив звернення до Луценка з вимогою порушити кримінальне провадження за фактами можливого незаконного збагачення Тимошенко. Юристи організації виявили дані, що свідчать про приховані витрати на послуги лобістів США. Своєю чергою Тимошенко заявила, що контракт з американськими лобістами уклали без її відома й у квітні 2018 року вона звернулася до найнятої компанії з повідомленням про неможливість співпраці.