Atlantic Council: Україні потрібно збільшити зарплату депутатів і перемогти гендерну нерівність

31 липня 14:01

Мало хто не погодиться з тим, що для поліпшення функціонування держави необхідно прийняти безліч нових законів, вважає Умланд.

 

Є три зміни, які президент України Володимир Зеленський та його парламентська більшість можуть швидко зробити, щоб підсилити ефект недавніх радикальних змін у складі парламенту. По-перше, новим депутатам треба добре платити, щоб перешкоджати корупції. Зараз українські парламентарії заробляють близько 28 тисяч гривень на місяць. Крім того, вони отримують ряд привілеїв. В соціально-економічному контексті України цей пакет робить українських парламентаріїв відносно забезпеченими, пише автор DT.UA Андреас Умланд у своїй колонці для Atlantic Council.

Автор зазначає, що життя в столиці України, де депутати повинні жити більшу частину часу, дорожче, ніж в інших частинах країни. Нинішніх виплат може бути достатньо для одиноких депутатів без сімейних обов'язків. Але з сьогоднішньої зарплатою депутатам складніше допомагати своїм дітям, подружжю, батькам або іншим родичам, покладаючись лише на свій офіційний дохід .

Навіть для тих, у кого немає великих сімейних обов'язків, нинішня система депутатських виплат не працює. У кращому випадку це обмежує спосіб життя депутата постійним підрахунком витрат на їжу, транспорт і одяг. В гіршому випадку це створює ситуацію, в якій члени парламенту відчувають себе етично виправданими.

Щоб подолати цю ситуацію, Україна могла б, з посиланням на свою Угоду про асоціацію з ЄС, прийняти формулу ЄС для заробітної плати, що виплачується членам Європейського парламенту. Депутати Європарламенту отримують близько третини суми, яку платять суддям вищого рангу в судах ЄС. Вже деякий час вищі судді України отримують за українськими мірками надзвичайно високу зарплату. Якби українські парламентарі отримали близько третини цього за формулою ЄС, це значно збільшило б їх щомісячну винагороду і зробило б їх взаємодію з бізнесменами, дипломатами та західними колегами набагато більш спокійною. Така угода також стане виправданням для зняття депутатської недоторканності і збільшення штрафів за хабарництво та інші види неправомірної поведінки.

По-друге, були заяви нового президента і його команди про можливість дострокових місцевих виборів. Глибокі зміни в українському державному управлінні на національному рівні також вимагають швидкої зміни місцевих еліт. Багато нинішніх депутатів та адміністраторів на регіональному та субрегіональному рівнях корумповані. Тим не менш, щоб вибори були ефективними в якості засобу забезпечення змін на регіональному та муніципальному рівнях, необхідно поліпшити правопорядок. Потрібно призначити нові зацікавлені групи в центральних і галузевих органах прокуратури і в різних антикорупційних органах.

Крім того, необхідно скоригувати роль, функції та відшкодування витрат обласних, районних і комунальних адміністраторів та депутатів. Наприклад, офіційна зарплата мерів дуже низька, а члени міських рад працюють на громадських засадах. Як і на національному рівні, такі умови природним чином призводять до корупції, незважаючи на благі наміри, які можуть бути у громадян, коли вони стають державними службовцями. Нові вибори самі по собі не змінять цього.

По-третє, продовжує Умланд, багато українських державних органів страждають - особливо на вищих посадах - від гендерних диспропорцій. Це не лише принципово несправедливо, так як більше половини країни становлять жінки. Організаційні дослідження також показали, що колективні органи, будь то приватні або державні, функціонують краще, коли принаймні одна третина його членів - жінки.

Безумовно, в результаті минулих виборів склад Ради змінився в кращу сторону. Тим не менш, частка жінок серед парламентаріїв збільшилася тільки з 12 відсотків в останньому парламенті до 19 відсотків у новому. Гірше того, всі парламентські партії, крім однієї, очолювані чоловіками, як і більшість інших державних установ.

Враховуючи ці обставини, кількість жінок на вищих посадах необхідно різко збільшити. Можливо, має сенс цілеспрямовано скорочувати на деякий час призначення чоловіків на керівні посади, щоб забезпечити більш широке представництво жінок. Враховуючи велику кількість високоосвічених, емансипованих і кар'єроорієнтованих жінок в Україні, це не повинно бути проблемою.



Тепер, коли вибори в Україні пройшли, мало хто не погодиться з тим, що для поліпшення функціонування держави необхідно прийняти безліч нових законів. Однак відповідальні органи у всіх трьох гілках влади, а також у регіональних і місцевих адміністраціях, як і раніше стикаються з серйозними структурними дефектами. До тих пір, поки ці основи не будуть виправлені, зусилля державних органів України залишатимуться неефективними, резюмує Умланд.