Антоненко відкинув звинувачення в ультранаціоналізмі через своє єврейське походження

14 грудня 07:49

Фігурант справи про вбивство Павла Шеремета Андрій Антоненко сказав, що зобов'язується співпрацювати зі слідством

 

Підозрюваний у "створенні організованого збройного угруповання" і звинувачений в захопленні "радикальними націоналістичними ідеями" музикант і учасник АТО Андрій Антоненко сказав на суді, де вирішувалося питання про запобіжний захід, що звинувачення в ультранаціоналізмі не можуть бути сказані на його адресу з тієї простої причини, що він єврей.

"Щодо моїх правих і лівих уподобань, як було зазначено в повідомленні. Я народився в єврейському районі, я наполовину єврей, у мене дід польський єврей. Ви несвідомо, своїм висновком упередженим вже завдали образи особисто мені і моїй родині..."

Далі він вказав, передає Українська правда, що він - не той чоловік, який знятий на відео 2016 року камерами відеоспостереження.

"Є людина, знята на відео 16-го року, до якої намагаються мене причепити... Я з 13-го року ношу бороду цільну, вона або довша, або вона коротша, але вона суцільна. Людина у відео носить борідку форми "еспаньолка", з виголеними повністю щоками.

У мене є кілька особливостей, які мене відрізняють від багатьох людей. У мене плечі трохи похилі, трошки подовжена шия, що зовсім не сходиться з людиною, яка є там.

Плюс ще один момент – вуха. Мої вуха зламані, я займаюся боротьбою, там людина з ціленькими вушками.

І ще один момент, характерна риса – мої руки, вони покриті татуюваннями. Якщо подивитися на людину на відео, то там цього немає...

Я буду співпрацювати. Зобов'язуюся надавати повне сприяння, будь-яку інформацію, з'являтися на вказаний час, що виклики на допити, на будь-які вимоги... ", - сказав Антоненко.

Крім того, він підкреслив, що деяких членів "організованого збройного угруповання" зовсім не знає.

"Хотів би відзначити. Людей, які нібито зазначені у тому угрупованні, там є люди, з якими я просто не знайомий, не знаю про їх існування – Дугарь (підозрювана Яна Дугарь – ред)".

Однак суддя Сергій Вовк задовольнив клопотання прокуратури про арешт.

У свою чергу, захист просив не заарештовувати Антоненка. Адвокати вважали, що суд взагалі не повинен застосовувати запобіжний захід і просили про будьякий м'якший варіант, ніж арешт.

На початку засідання прокурор долучив до матеріалів справи документи про вилучення в будинку Антоненка деталей вибухівки.

Захист надав суду нагороди АТОшника та характеристики на нього. Зокрема, про готовність взяти Антоненка на поруки заявили музикант Сашко Положинський, депутат Яна Зінкевич.

Як відомо, слідство вважає Антоненко організатором вбивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів".

12 грудня поліція провела низку обшуків та повідомила підозри ряду фігурантів справи. У їх числі – військова медсестра Яна Дугарь, лікар і волонтер Юлія Кузьменко, музикант і ветеран АТО Андрій Антоненко, подружжя Владислав та Інна Грищенки, також учасники АТО. Слідство вважає, що журналіста вбили з метою дестабілізації ситуації в Україні, при цьому замовники злочину невідомі.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

Йому підклали вибухівку під автомобіль. У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений з представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені наслідком, зокрема, виявлені з допомогою записів з камер відеоспостереження.

Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу" – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена.

Владислав Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п'ять осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря та волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта і добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенкоів ("Бучу" і "Пуму").

За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав їй, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу місця вбивства Шеремета.