Amnesty International в Україні закликає Порошенка ратифікувати Римський статут

19 сiчня 21:05

Правозахисники вважають, що відкладаючи це рішення, Україна позбавляє себе прав, які мають країни-члени Міжнародного кримінального суду.

 

Правозахисники Amnesty International в Україні у відкритому листі закликали президента України Петра Порошенка зробити все можливе, щоб ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляє "Радіо Свобода", автори листа просять українського президента проявити "політичну волю".

"Звертаємо вашу увагу, що тільки ратифікувавши Римський статут, Україна зможе отримати всі переваги від участі в МКС: брати участь в обранні суддів, прокурорів, формувати політику, приймати бюджет, приймати рішення щодо управління цією установою. Також, якщо Україна не встигне стати учасницею МКС до 1 січня 2017 року, то вона не зможе взяти участь в голосуванні за поширення компетенції цього суду на злочини агресії", – пояснюють в Amnesty International.

Також правозахисники зауважують, що відкладаючи ратифікацію Римського статуту Україна фактично позбавляє себе прав, які мають усі країни-члени Міжнародного кримінального суду.

Раніше правозахисники Amnesty International вже робили коментарі щодо законодавчої бази України. Зокрема, вони вважають, що заборона КПУ створює небезпечний прецедент для української політики. У той же час в організації нагадали про досі нерозкриту серію політичних вбивств, які були скоєні в Україні в цьому році.

Нагадаємо, що 25 січня 2015 року в РНБО заявили, що звернуться в Гаазький трибунал щодо злочинів "ДНР" і "ЛНР". У той же час, ЄС нагадали владі України, що для цього необхідно ратифікувати Римський статут, що є одним із зобов'язань, які взяла на себе при підписанні Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Однак у лютому минулого року в РНБО заявили, що Україні не слід ратифікувати Римський статут, поки цього не зробить РФ, оскільки це може спричинити за собою масові позови з боку громадян РФ та противників нинішньої влади України.