Американський адвокат стверджує, що сам найняв і заплатив лобістам на користь Зеленського

09 серпня 12:12

За словами Маркуса Коена, під час єдиної зустрічі із Зеленським він не порушував питання лобістів.

 

Адвокат Маркус Коен стверджує, що найняв лобістів для підвищення іміджу Володимира Зеленського у Сполучених Штатах "з власної волі" й за їхні послуги заплатив сам. Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода" телефоном.

"Це була моя власна ініціатива… і я зробив це з радістю", – сказав адвокат.

За його словами, цьому передувала коротка зустріч із Зеленським у Києві під час президентської кампанії. Коен не розповів, звідки в нього було 70 тисяч доларів на послуги лобістів.

Своєю чергою у коментарі "Радіо Свобода" Зеленський не заперечував, що зустріч з американським адвокатом була, але сказав, що не пам'ятає саме ту, про яку говорив Коен.

"Я нікого нічого не просив, ніхто мені нічого не пропонував, я нікому не платив, я ні від кого нічого не брав", – заявив президент України.

Сам американець каже, що вперше почув про майбутнього голову України і познайомився з керівником його передвиборчої кампанії Іваном Бакановим через знайомого. Також він дивився серіал "Слуга народу" на сервісі Netflix.

Під час зустрічі із Зеленським, за словами адвоката, він не порушував питання лобістів і більше зустрічей не мав. Коен каже, що згодом він зблизився з Бакановим. Сам Баканов цю заяву не став коментувати, пише "Радіо Свобода".

Як зазначає видання, Коен не користується соцмережами, має лише сторінку на LinkedIn з мінімальною інформацією. Журналістам було нелегко його знайти.

Співробітники Signal Group Consulting LLC підтвердили, що Коен і Баканов разом перебували у Вашингтоні навесні. З ними туди їздив й економічний радник Зеленського Олег Дубина, ексголова правління "Нафтогазу України".

У квітні "Радіо Свобода" повідомляло про співпрацю команди Зеленського з американськими лобістами із Signal Group Consulting LLC. За даними видання, лобісти організували візит до США Івана Баканова, який тоді очолював партію "Слуга народу", й Олега Дубини, якого "Радіо Свобода" називало головним економічним радником Зеленського.

У серпні стало відомо, що лобістська компанія Signal Consulting Group LLC опублікувала звіт про роботу, яку вона виконала на користь Зеленського. Контракт був офіційно закритий 21-го травня. При цьому команда Зеленського стверджувала, що ніяких лобістів не наймала.