Активісти виступили проти скасування мажоритарної системи виборів

22 травня 11:22

За словами активістів, не можна проводити парламентські вибори за пропорційною системою та із закритими списками.

 

Активісти Громадської організації "Центр UA" та руху "Чесно" закликали народних депутатів не приймати зміни до виборчого законодавства, які передбачають перехід на пропорційну систему виборів із закритими списками. Відповідну заяву оприлюднили на сайті руху "Чесно".

"Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України не ставати співучасниками змови, яка може перекреслити надії громадян на формування підзвітного представницького органу влади, яким має бути Парламент. Президент України Володимир Зеленський та народні депутати повинні знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Це можливо лише за умови ухвалення проекту Виборчого кодексу № 3112-1 або проекту закону "Про вибори народних депутатів України" № 7366-3 та проведення чергових парламентських виборів в останню неділю жовтня 2019 року", - йдеться в заяві.

Зазначено, що законопроект, який запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських та місцевих виборах не затвердив профільний комітет Верховної Ради і його немає у порядку денному. Натомість законопроект про закриті списки, який має розглянути парламент, ще навіть не зареєстрований. Це означає, що в разі ухвалення документу із його текстом не можна буде повноцінно ознайомитися.

За словами активістів зниження прохідного бар'єру та впровадження імперативного мандату, що також передбачено законопроектом, ускладнить процедуру формування коаліції та ухвалення реформаторських рішень. Окрім того, такі зміни можуть призвести до внутрішньопартійної диктатури.

"Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандату виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі", - додали активісти.

Зазначено, що "Центр UA" та Рух "Чесно" ще з 2017 року закликають до ухвалення виборчої реформи, а саме переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

Зазначимо, що сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України, під час якого депутати розглянуть зміни до виборчого законодавства.

Напередодні, в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство. Йдеться про розгляд змін, що стосуються скасування мажоритарної системи і зниження прохідного бар'єру до 3%.

Також 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 21 липня.

Як зазначили джерела DT.UA, остаточне рішення щодо розпуску Верховної Ради прийняли 19 травня ввечері. При цьому проти дострокового розпуску парламенту виступав олігарх Ігор Коломойський, однак на рішення це не вплинуло.

Нагадаємо, що представники більшості фракцій заявили про готовність до позачергових виборів.