Агресія Росії в Україні загрожує вільній Європі – Обама

26 квiтня 03:00

Обама закликав допомагати Україні в проведенні реформ і модернізації армії.

 

Президент США Барак Обама заявив, що російська агресія в Україні загрожує цілісної, вільної і мирної Європі та прогресу, який був досягнутий після завершення холодної війни.

"Російська агресія кричуще порушила суверенітет і територію незалежної європейської держави - України, і це викликає занепокоєння у наших союзників на сході Європи, загрожуючи нашого бачення цілісної, вільної і мирної Європи, і здається, вона загрожує прогресу, який був досягнутий з часу закінчення холодної війни", - сказав Обама в Ганновері під час зустрічі з європейськими лідерами.

За його словами, західні санкції проти Росії повинні тривати до виконання Мінських угод.

"Ми не повинні допустити, щоб кордони визначалися за допомогою грубої сили, після того, що Європа пережила у ХХ столітті. Тому ми повинні допомагати Україні в проведенні економічних реформ і модернізації армії для захисту її незалежності", - зазначив президент США.

Читайте також: США сподіваються на розвиток спільного оборонного виробництва з Україною

Раніше у Вашингтоні під час саміту з ядерної безпеки президент США Барак Обама зустрівся з українським президентом Петром Порошенком. Після розмови Обама підтвердив готовність надати Україні третій транш в розмірі 1 мільярда доларів. Крім цього, президенти обговорили питання розвитку стратегічного партнерства між Україною і США.

Крім того, Вашингтон анонсував виділення 335 мільйонів доларів для реформування сектору безпеки та оборони в Україні.

З 2014 року США вже надали Україні військову допомогу на 260 мільйонів доларів, включаючи постачання наметів, бронежилетів, тепловізорів, транспортних засобів, медичного та інженерного спорядження, портативних радіостанцій, противоминометных радарів і патрульних катерів. У той же час, Сполучені Штати не постачають Україні летального озброєння.

Однак, як заявив сам Обама, Україна, яка не є членом НАТО, є вразливою перед військовим домінуванням Росії не залежно від того, що США будуть робити.