Адвокати Кучми просять закрити справу

17 листопада 09:25

Адвокати другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми подали скаргу до Печерського районного суду Києва про скасування постанови про порушення кримінальної справи проти екс-президента у зв'язку з безпідставністю справи.

 

«На сьогоднішній день стало очевидним, що матеріали кримінальної справи містять беззаперечні докази невинності другого президента України в інкримінованому йому перевищенні влади, нібито пов'язаному із загибеллю Георгія Гонгадзе. Л.Кучма непричетний до трагічних подій з Г.Гонгадзе », - йдеться в заяві адвокатів Л.Кучми.

За словами захисту, відсутність екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка, на свідченнях якого базується кримінальне переслідування Л.Кучми, унеможливлює судовий розгляд справи та винесення остаточного рішення по суті, адвокати рекомендували Л.Кучмі скористатися конституційним правом і оскаржити в суді порушення справи. В іншому випадку без будь-яких висновків суду невідомо, скільки триватиме його перебування в «нинішньому невизначеному статусі», який є обмеженням його конституційних прав і свобод.

Нагадаємо, кримінальну справу стосовно Л.Кучми порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року). Плівки екс-майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнано речовим доказом у справі.


Як коментував це звернення СБУ адвокат екс-майора Миколи Мельниченка Микола Неділько, це сталося «саме тоді, коли досудове слідство у кримінальній справі, порушеній стосовно екс-президента Кучми добігає кінця, і плівки Мельниченка визнані в якості доказів у даній справі».

«Мова йде саме про ті докази, які отримані негласним шляхом за допомогою оперативно-технічних засобів, тобто, у результаті оперативно-технічного документування», - уточнив адвокат.
За його словами, подальша доля плівок Мельниченка як доказів, доля самого Мельниченка як свідка, і доля головних фігурантів справи Гонгадзе перебувала певною мірою в руках Конституційного суду.

Раніше адвокати екс-президента Леоніда Кучми Сергій Ульянов і Віктор Петруненко заявляли, що М.Мельниченко не зміг у суді довести необхідність прослуховування кабінету Л.Кучми, оскільки не навів жодних аргументів на користь «крайньої необхідності» своїх дій. Адвокати Л.Кучми вважають, що кримінальну справу проти М.Мельниченка було закрито незаконно.