Адвокати відпущених "беркутівців" закликали Зеленського переглянути підсумки Революції Гідності

31 грудня 02:45

Слідом за російською пропагандою захисники ексміліціонерів, обвинувачених у масовому вбивстві беззбройних людей, називають Євромайдан держпереворотом і радять Зеленському робити те саме.

 

Адвокати колишніх співробітників спецпідрозділу міліції "Беркут", звільнених у рамках обміну утримуваними особами 29 грудня, закликали президента Володимира Зеленського до ревізії подій Революції Гідності і їх "адекватної правової оцінки". У своєму зверненні до президента захисники "беркутівців", обвинувачених у розстрілі 48 беззбройних людей на Інститутській в лютому 2014 року, повторили тези російської пропаганди про "державний переворот" і фактично порадили Зеленському піддати сумніву легітимність зміни влади в державі, главою якого він є.

Звернення адвокатів Стефана Решка, Олександра Горошинского й Ігоря Варфоломеєва оприлюднило "Громадське" у понеділок, 30 грудня.

Захисники "беркутівців" посилаються на те, що не всі громадяни України вважають Євромайдан Революцією Гідності і приводячи в приклад окуповані райони Донецької та Луганської областей, де "особливо гостро сприймають несправедливість судового процесу" над колишніми міліціонерами, яких звинувачують у масовому вбивстві протестувальників у центрі Києва.

Укладачі заяви слідом за російською пропагандою стверджують, що Революція Гідності нібито була "державним переворотом", і політики, яких обрали українські громадяни на виборах 2014 року після втечі Віктора Януковича протягом п'яти років "систематично героїзували Майдан і дискредитували всю правоохоронну систему країни".

Решко, Горошинський та Варфоломєєв радять Зеленському дати "правильну" в їх розумінні оцінку подіям лютого 2014 року й оголосити амністію "всім учасникам протистояння, в тому числі співробітникам правоохоронних органів".

Згоду своїх підзахисних на участь в обміні і виїзд на окуповану територію адвокати пояснили не прагненням уникнути відповідальності за інкриміновані їм злочини, а "безвихідністю і безнадією" і "неможливістю домогтися справедливої оцінки" їхніх дій з боку ГПУ і суду.

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".

У рамках обміну з окупованої території повернулися 76 людей: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО.

Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники. Зокрема, водії, які займалися пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування, і місцеві мешканці, яких окупанти оголосили "агентами СБУ".

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців" - Павла Аброськіна, Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка і Сергія Тамтуру - яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Родичі Героїв Небесної Сотні закликали президента Володимира Зеленського не звільняти "беркутівців", не допускати втручання РФ в українське правосуддя і не розколювати українське суспільство.

Уже після обміну Зеленський заявив, що звільнення обвинувачених "беркутівців" було умовою його проведення. Він визнав, що рішення було політичним, а також запевнив, що "справи Майдану" будуть розслідувані.

Докладніше про обмін читайте в спецтемі DT.UA.