Адвокат Порошенка назвав допит на поліграфі піаром ДБР і спробою приховати відсутність доказів

14 серпня 00:36

За словами адвоката, п'ятий президент України дав вичерпні свідчення в рамках проваджень про продаж "Кузні на Рибальському" і телеканалу "Прямий".

 

Адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань висловив упевненість, що Державне бюро розслідувань ініціювало допит його клієнта з допомогою поліграфа виключно з метою піару і приховування відсутності доказів у справах, в яких Порошенко перебуває в статусі свідка.

"Нинішня історія з поліграфом – виключно піар-хід з метою ще на деякий час приховати відсутність у слідства жодних доказів будь-яких злочинів чи навіть правопорушень", - йдеться в заяві Голованя, опублікованій "Українською правдою" у вівторок, 13 серпня.

Адвокат зазначив, що Порошенко вже двічі приходив на допити в ГБР і "дав вичерпні свідчення" в рамках проваджень, які стосуються угод купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальському" і телеканалу "Прямий".

"Питання слідчих самі по собі підтверджували той простий факт, що розпочато провадження за відсутності події будь-якого злочину. Щоб приховати це, слідчі ДБР забороняють нам коментувати допити. Справи про ухилення від сплати податків доводяться документами", - додав Головань.

Він також нагадав, що Порошенко публічно заявив про недовіру ДБР, так як вважає позицію слідчих "упередженою і необ'єктивною". Експрезидент також висловив готовність пройти поліграф в ефірі "Прямого".

Головань також заявив, що Порошенко вимагатиме притягнення до відповідальності за дачу завідомо неправдивих показань Андрія Портнова, колишнього заступника голови адміністрації засудженого за держзраду експрезидента Віктора Януковича.

"Йти назустріч примхам кремлівського ініціатора і упереджених слідчих Петро Порошенко не буде", - підсумував адвокат.

Як повідомлялося, Печерський суд Києва санкціонував допит Порошенка з допомогою поліграфа в рамках справи про ймовірне ухилення від сплати податків при купівлі-продажу телеканалу "Прямий".

Нагадаємо, 25 липня Петро Порошенко вже приходив на допит до ДБР по справі про продаж заводу "Кузня на Рибальському". 13 серпня його допитали у справі телеканалу "Прямий". В обох випадках візити п'ятого президента України до ДБР супроводжувалися провокаціями: після першого допиту на автомобіль Порошенка застрибнув росіянин з "Азова", якому Володимир Зеленський дав українське громадянство напередодні. Після другого – Порошенка намагалися закидати яйцями, але потрапили в журналістів.

Директор ДБР Роман Труба заявив, що відомство розслідує 11 кримінальних проваджень, у яких фігурує Петро Порошенко. Адвокат Порошенко уточнив, що його клієнт проходить як свідок лише в двох справах, в інших – у нього немає процесуального статусу.

Ініціатором кримінальних проваджень стосовно Порошенка є Андрій Портнов – колишній заступник глави адміністрації експрезидента Віктора Януковича, засудженого за державну зраду.