6-й флот США бере під приціл Чорне море — експерт

21 жовтня 08:03

будь-Які дії Росії щодо блокування дружніх США країн Чорного моря - Грузії, України, Румунії - можуть обернутися блокуванням російського військового і торгового трафіку з Чорного моря в Середземне, і навпаки.

 

Американо-грецький тандем, який ще донедавна не видавався можливим, сьогодні набуває обрисів, на противагу російсько-турецькому та турецьким амбіціям у Східному Середземномор'ї. Це означає, що будь-які дії Росії із блокування дружніх США країн Чорного моря - Грузії, України, Румунії - можуть обернутися блокуванням російського військового і торговельного трафіку з Чорного моря в Середземне і навпаки. Егейське море, контрольоване греками, - зручна акваторія для роботи американського 6-го флоту крилатими ракетами по цілях у Чорному морі, не заходячи в нього. Туркам теж буде важко "розгулятися" в Егейському морі, як їм хочеться, зокрема в тому, що стосується встановлення контролю над зонами моря з перспективними покладами природного газу.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ". За його словами, повзуча експансія Росії в Чорному морі та посилення на Балтиці не повинні лишатися без належної реакції з боку НАТО.

"Не треба мати ілюзій щодо подальших намірів і дій Кремля з витіснення НАТО там, де Росія вважає за можливе. Тому, поки є час, Росію слід зупиняти і на Балтиці, і в Чорному морі. Зупинивши "Північний потік-2" та другу нитку "Турецького потоку" через санкції проти компаній-підрядників, США вдасться припинити негативний сценарій перетворення Балтики і Чорного моря на зони домінування Росії. Якщо на це вистачить політичної волі у Вашингтоні впродовж цього місяця і буде подолано волюнтаризм та підлабузництво Трампа у його заграванні з Путіним", - підкреслює експерт.

Детальніше про створення нової американської бази читайте в статті Михайла Гончара "Американський Александруполіс" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".