Житимуть по-новому

27 сiчня 00:00

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України», внесений Кабінетом міністрів України...

 

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України», внесений Кабінетом міністрів України. За таке рішення у п’ятницю проголосували 230 народних депутатів. Законопроектом пропонується затвердити Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України, який визначає сутність службової дисципліни, обов’язки осіб рядового і командного складу органів внутрішніх справ України щодо її дотримання, види заохочень і дисциплінарних стягнень, порядок і права начальників щодо їх застосування, а також порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

Нині в Україні діє Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ Української РСР, прийнятий ще 1991 року і затверджений указом Президії Верховної Ради України. Статут передбачає такі види покарань для міліціонерів:

«зауваження; догана; сувора догана;

затримка присвоєння чергового спеціального звання або подання на його присвоєння терміном до одного року; попередження про неповну службову відповідність; зниження в посаді; зниження в спеціальному званні на один щабель; звільнення з органів внутрішніх справ».

Законопроект передбачає сучасніший підхід до підтримання службової дисципліни і закріплює механізм реалізації системи заохочень і дисциплінарних стягнень на рівні законодавчого акта. При цьому він уже не передбачає такого стягнення, як «затримка в присвоєнні чергового спеціального звання або подання до його присвоєння терміном до одного року».