ЖИТЕЛЬКА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ДОМАГАЄТЬСЯ ПРАВ

22 березня 00:00

Невиліковно хвора жінка Великобританії домагається можливості добровільно піти з життя через Європейський суд з прав людини у Страсбурзі...

 

Невиліковно хвора жінка Великобританії домагається можливості добровільно піти з життя через Європейський суд з прав людини у Страсбурзі. Слухання її справи розпочалося у вівторок, повідомляє агентство «Інтерфакс-Європа».

Сорокатрирічна Діана Претті, паралізована внаслідок рідкісної неврологічної хвороби, звернулася до Європейського суду після того, як британська палата лордів відмовилася дозволити її чоловікові допомогти їй піти з життя. Відповідно до чинного законодавства, чоловік Д.Претті ризикує бути засудженим до тюремного ув’язнення терміном до 14 років, якщо посприяє в самогубстві своєї дружини.

Д.Претті звинувачує британський уряд у порушенні кількох статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема у праві достойно померти. Рішення в справі Д.Претті, якій, на думку лікарів, залишається жити кілька тижнів, буде винесене з допомогою прискореної процедури протягом двох місяців. Зазвичай свої рішення Європейський суд виносить упродовж, щонайменше, півроку.