ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ!

08 лютого 00:00

Верховна Рада України у вівторок підтримала депутатський запит до генерального прокурора «про по...

 

Верховна Рада України у вівторок підтримала депутатський запит до генерального прокурора «про порушення кримінальної справи щодо Президента країни Леоніда Кучми, колишнього міністра Кабінету міністрів Анатолія Лобова, народного депутата Юхима Звягільського, у діях яких є ознаки злочину», передбаченого кримінальним кодексом, — привласнення та розтрата державних валютних коштів в особливо великих розмірах.

Автори запиту — народні депутати Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак та Віктор Шишкін, члени депутатського об’єднання «Антимафія». Їхній запит підтримали 130 народних депутатів зі 386, зареєстрованих у залі.

У запиті вимагається порушити кримінальну справу щодо цих осіб за ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 КК (привласнення, розтрата державних валютних коштів в особливо великих розмірах, здійснених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем), і розслідувати обставини вбивства осіб, які володіли інформацією про цей злочин.

Крім того, депутати вимагають створити слідчо-оперативну групу з працівників Генеральної прокуратури та Служби безпеки, провести повне, всебічне, об’єктивне розслідування всіх обставин привласнення й розтрати 12 млн. німецьких марок, перерахування цих коштів на закордонні рахунки громадян України, і винних осіб притягти до карної відповідальності.

У запиті також міститься вимога «надіслати у Верховну Раду матеріали розслідування дій Л.Кучми, які мають ознаки злочину», для розгляду в парламенті питання «про усунення президента з посади шляхом імпічменту», повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».