Явне стане таємним?

25 серпня 00:00

У парламенті зареєстровано законопроект, у якому пропонується затвердити обрання і звільнення голів судів і їхніх заступників шляхом таємного голосування більшістю загальної кількості суддів відповідного суду...

 

У парламенті зареєстровано законопроект, у якому пропонується затвердити обрання і звільнення голів судів і їхніх заступників шляхом таємного голосування більшістю загальної кількості суддів відповідного суду. Про це сказано в законопроекті №1285 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення суддівського самоврядування шляхом обрання суддів на адміністративні посади зборами суддів».

Пропонується скасувати призначення і звільнення голів судів і їхніх заступників президентом за поданням голови Верховного суду і на підставі рекомендації Ради суддів. Також пропонується затвердити обрання голів місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судів і їхніх заступників за рішенням зборів суддів шляхом таємного голосування більшістю загальної кількості суддів відповідного суду.

Законопроект передбачає, що рішення зборів суддів негайно передається Раді суддів для призначення або дострокового звільнення з адміністративної посади. Рада суддів не має права відмовити в призначенні або звільненні судді, обраного або відкликаного за рішенням суддів.

Без згоди зборів суддів суддя відповідного місцевого суду може бути достроково звільнений з адміністративної посади лише в разі притягнення його до дисциплінарної відповідальності відповідною кваліфікаційною комісією суддів або Вищою радою юстиції.