Вищий адміністративний суд спростовує звинувачення ВСУ та Ради суддів

10 квiтня 16:14

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) спростовує звинувачення Верховного Суду України і Ради судів України в істотних і системних недоліках організації та здійснення судочинства адміністративними судами.

 

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) спростовує звинувачення Верховного Суду України і Ради судів України в істотних і системних недоліках організації та здійснення судочинства адміністративними судами.

Зокрема, у листі за підписом голови Вищого адмінсуду Олександра Пасенюка наголошується на тому, що помилки та порушення в адміністративному судочинстві присутні, але не мають системного характеру.

«Усвідомлюючи, що в окремих справах суд справді припустився помилок при застосуванні норм матеріального і процесуального права і що справді мали місце випадки неоднакового застосування законодавства, неврахування практики Верховного суду України, все ж таки категорично заперечуємо проти висновку про систематичний характер таких порушень», — зазначено в листі Вищого адмінсуду.

Неправильне й неоднакове застосування ВАСУ норм податкового законодавства, на якому наголошує довідка Верховного суду та Ради суддів, є наслідком виключно внутрішніх суперечностей українського правового поля, переконане керівництво Вищого адмінсуду.

«Основною причиною виявлених у довідці випадків протилежної судової практики є об’єктивно наявна суперечливість нормативного масиву, який регулює податкові відносини в Україні. При цьому відповідні нормативні акти зазнають численних змін, які здебільшого вносяться несистемно, без дотримання правил законодавчої техніки», — переконані автори листа.

При цьому керівництво ВАСУ наголошує на тому, що рішення суду, які в довідці були названі помилковими, на момент публікації довідки Верховного суду і Ради суддів ще не були скасовані.

«Вважаємо невиправданими твердження про помилковість певних рішень ВАСУ в той час, коли на момент складання довідки ці рішення залишалися чинними. Цей факт є запереченням принципу загальнообов’язковості судових рішень», — зазначено у листі.

Детальніше читайте у статті Олександри Примаченко «Адміністративні суди України. Підсумки і наслідки роботи» у свіжому номері «ДТ».