«СВІЖА КРОВ»

29 серпня 00:00

Микола Білоконь змінив на посаді глави МВС Юрія Смирнова, котрий обіймав посаду міністра з 26 березня 2001 року...

 

Микола Білоконь змінив на посаді глави МВС Юрія Смирнова, котрий обіймав посаду міністра з 26 березня 2001 року. Як повідомив Президент, Ю.Смирнов уже двічі подавав рапорт із проханням про відставку та звільнений із посади на підставі такого рапорту, а стосовно МВС, то є «суто внутрішні свої проблеми, пов’язані з діяльністю цього міністерства». «Свіжа кров ніяк не зашкодить роботі Міністерства внутрішніх справ, у роботі якого залишаються проблеми», — вважає глава держави. «Напевно, потрібні рішучіші кроки з внутрішньої безпеки», — сказав Л.Кучма, відмічаючи при цьому, що досі не зупинено корупцію в органах внутрішніх справ. Отож, очевидно, просто «не нашкодити» в даному випадку явно недостатньо.

Новий керівник відомства до призначення міністром внутрішніх справ із листопада 2001 року працював заступником голови адміністрації Президента — начальником головного управління з питань судової реформи, діяльності військових формувань і правоохоронних органів. Генерал-лейтенант міліції, котрий знаходився в діючому резерві МВС України.

Миколі Білоконю 48 років. Він закінчив Вищу школу МВС у Києві, Академію МВС, захистив кандидатську дисертацію. Роботу в органах розпочинав із посади інспектора відділу карного розшуку. Із 1994 р. до 1996 р. М.Білоконь працював у центральному апараті МВС України на посадах заступника начальника головного управління охорони громадського порядку МВС України, першого заступника начальника головного управління адміністративної служби міліції МВС. Із 1996 р. до 1999 р. — начальник головного управління адміністративної служби міліції МВС України. Від 1999 р. до 2001 р. — начальник управління МВС України в Кіровоградській області.

Відрекомендовуючи на колегії МВС нового міністра, прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявив про те, що структурні перетворення й кадрові зміни в органах внутрішніх справ принесуть бажаний результат лише тоді, коли міліція складатиметься із співробітників нової формації. Прем’єр нагадав про початок масштабної реформи в правоохоронних органах. У зв’язку з цим він коротко зупинився на основних завданнях міліції на даному етапі. Зокрема зазначив: «Потрібно змінювати психологію людей у погонах. Із тими, хто до цього неготовий, доведеться розпрощатися». Правда, щодо прощання зі старим у прем’єра вийшов промах. «Нікому не потрібна хороша звітність, необхідно викоренити процентоманію», — цілком справедливо підкреслив він. І відразу зауважив, що працівники органів внутрішніх справ розкривають понад 90% вчинених у державі злочинів. Ну хто, цікаво знати, йому таке сказав?

До речі, сам М.Білоконь, виступаючи кілька місяців тому перед суддями, відверто визнав (про це писало «ДТ»), зокрема посилаючись на особистий фаховий досвід, що міліцейська статистика про розкриття злочинів суть профанація й обман. Він говорив також про те, що цьому окозамилюванню буде покладено край, оскільки сам Президент прийняв відповідне рішення. Сподіватимемося, на те вона й свіжа кров.