Сумний досвід

10 листопада 00:00

Китайська судова система за останні дев’ять років визнала винними майже всі шість мільйонів підсудних, які обвинувачувалися в кримінальних злочинах...

 

Китайська судова система за останні дев’ять років визнала винними майже всі шість мільйонів підсудних, які обвинувачувалися в кримінальних злочинах. За інформацією Reuters, правозахисники критикують Пекін за невідповідність міжнародним стандартам у кримінальному провадженні, вказуючи, що китайська поліція допускає насильство, а в місцевій судовій практиці відсутня презумпція невинуватості.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що 41038 осіб було виправдано в період із січня 1998 року по вересень 2006 року, тобто 0,66% загального числа в 6,2 мільйона кримінальних справ було закрито. Китайські суди потрапили під шквал критики після публікацій у державній пресі, де йшлося про серію несправедливих вироків, включаючи розстріл м’ясника, обвинуваченого в убивстві офіціантки, яка згодом виявилася живою. У країні застосовується смертна кара, до того ж дуже часто — публічно.

Голова Верховного суду КНР на цьому тижні закликав суддів не виносити вироків на підставі добутих під тиском показань і уникати «презумпції винності» стосовно підсудних.