Стратегія захисту

Автор : Олег Шубін
29 грудня 15:19

Голова правління Українського Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров вважає помилковим намір захисту Юлії Тимошенко не подавати касаційних скарг.

 

Голова правління Україн­ського Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров вважає помилковим намір захисту Юлії Тимошенко не подавати касаційних скарг.

Про це він сказав в ін­терв’ю ВВС-Україна: «На мою думку, там є більші проблеми. Захист справді заявив, що не звертатиметься в касаційні інстанції. Але, як я вважаю, це означатиме порушення про­цедури Європейського суду».

«Найкращий спосіб довести, що касаційна інстанція неефективна, - це подати касацію й отримати відмову. Ін­ших способів довести це немає. З іншого боку, є приклади в Україні, коли в касаційній інстанції справи вирішувалися на користь скаржника. Ми мали таку практику в кіль­кох справах», - зазначив він.

«Тому я вважаю цю позицію захисників помилковою. Європейський суд (із прав людини) може взагалі визнати заяву неприйнятною й не розглядати її по суті», - додав правозахисник.

На думку Захарова, захист екс-прем’єра «має відмовитися від такої своєї позиції, якщо він справді хоче захистити інтереси Юлії Тимошенко».

«Обов’язково подати касаційну скаргу й дочекатися відповіді. Ця відповідь має з’яви­тися не пізніше, ніж через шість місяців. І лише після цього звертатися в Європей­ський суд із прав люди­ни», - переконаний він.

Захаров також не вважає, що звернення захисту Тимо­шенко в інші міжнародні судові інстанції може прискорити розгляд скарг.

«Це виглядає як нісенітниця. Оскільки аксіома, що коли ви звернулися в одну міжнародну судову інстанцію, то вже в іншу звертатися не маєте права. Якщо є звернення до Європейського суду з прав людини, то інша судова інстанція не прийматиме скаргу до розгляду», - сказав він.

«Тому мене все це дуже дивує, якщо чесно. Вони взяли на себе відповідальність за захист свого клієнта, а ін­коли діють всупереч цим інтересам», - заявив правозахисник.

Журналіст зазначив, що скар­ги в Європейський суд Юлія Тимошенко подавала не на вирок суду, а на не­пра­во­мірність арешту - і в такому разі не потрібно проходити всі судові інстанції в Україні.

Захаров відповів: «Справді, скарга була подана на підставі статті, яка стосується порушен­ня права на волю та особисту безпеку. Але насправді захисники Юлії Тимошенко подали більше скарг».

«Усе, що я сказав раніше, стосується скарги на підставі 6-ї статті (Європейської конвенції з прав людини) - про порушення права на справедливий суд. Позитивне рішення з цієї скарги дало б шанс на скасування вироку, винесеного Юлії Тимошенко. Але для цього потрібно було пройти всі інстанції в Україні», - сказав він.

«Інші скарги екс-прем’єра не стосуються власне вироку, і тому вони справді можуть розглядатися в Європейському суді», - додав Захаров.

Захист Юлії Тимошенко дійсно розглядає можливість оскарження її вироку додатково в інших іноземних судах, крім Європейського, повідомляє «Українська правда».

Про це заявив на прес-конференції в понеділок керівник групи захисту екс-прем’єра Сергій Власенко. Він не уточнив, про які саме суди йдеться, «оскільки ще немає остаточних рішень, але напрацювання такі є».

Коментуючи ситуацію з можливістю подачі скарги в Європейський суд без проходження касаційної інстанції в Україні, Власенко підкреслив, що «у деяких окремих випадках Євросуд бере такі справи до провадження. Крім того, скарга Тимошенко вже прийнята, і тепер вона лише доповнюється».

Він нагадав, що до 22 березня уряд України зобов’я­заний надати свої аргументи щодо обвинувачень проти Тимошенко, а після цього «дається чотири тижні захисту для формування своїх аргументів».

«Потім Європейський суд може прийняти рішення будь-якого дня. Це може статися через день, через два, через місяць або через два місяці. Але ми підкреслюємо необхідність прискорити процедуру розгляду», - підсумував він.