Шум, син Хама

Автор : Ян Манук
05 жовтня 14:45

Чи відомо вам, що, відповідно до останніх досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я, шу...

 

С початку дещо незвичний тест: «В южном городке на узкой улице время от времени мимо меня с оглушительным грохотом проскакивали молодые мотоциклисты. И каждый раз вслед мотоциклисту хотелось крикнуть почему-то только одно слово: «Мерзавец!» (Ф. Іскандер).

Чи любите ви тишу? Чи чули ви шелест листя, що падає в старому парку? …Чи знаєте ви, що листопад створює шум, рівний усього 10 одиницям за шкалою Белла (дБ)? Для порівняння: шум зимового лісу в безвітряну погоду — близько 5 дБ, шепіт — 20 дБ, відбійний молоток — 90 дБ, рок-група — 110 дБ, постріл із гармати — 170 дБ. Чи відомо вам, що, відповідно до останніх досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я, шум — звичайний міський шум прямо сприяє виникненню та розвитку багатьох потенційно смертельних патологій — від серцево-судинних захворювань до важких нервових розладів? Чи знаєте ви, що «звикнути» до шуму не можна: те, що ви не помічає шуму, не означає, що ваш організм не помічає його? Непомітний, фоновий шум збільшує рівень гормонів стресу, це, зрештою, може призвести до дуже сумних наслідків, серед яких — важкі розлади сну, інсомнія, про причини якої так ніхто й не довідається — хіба що лікар останньої «інстанції».

Фахівці переконані: фізіологічна адаптація до шуму неможлива. Доведено також, що шум рівня більш як 90 дБ викликає необоротне ослаблення слуху, гіпертонію, підвищує агресивність людини. За деякими даними, особливо негативно впливає шум на жінок, запускаючи механізми неврастенії. Проте не тільки гіпершум небезпечний. Не менш шкідливий слабкий шум, навіть звичайний побутовий, викликаний поганою звукоізоляцією квартир та інших місць постійного перебування людини. Саме такий фоновий шум поволі руйнує нервову систему чоловіків — є припущення, що зберігся рудиментарний (тваринний) механізм захисту від суперника «за стіною», і цей механізм працює, непомітно відволікаючи ресурси людини на неіснуючу загрозу.

Цікаве спостереження знайшов у підзабутого, на жаль, письменника й тонкого нарисовця Г.Успенського про природу нашого шуму — порівняно з шумом, так би мовити, європейським. «Везде, где есть настоящая жизнь, — пише Г.Успенський, — хоть трудная и неприглядная, в самых глухих уголках европейских больших городов, на каторжных фабриках, вечер — действительное время отдыха, потому что день — время действительно тяжелого труда, время устали, и как ни тяжел этот рабочий день, но вечер весел или по крайне мере тих. Совсем не то в российском уголке…» (Успенский Г. Очерки и рассказы. — М., 1985, с. 318). Справді, і сьогодні в Голландії, Німеччини, Данії вечір «весел или по крайней мере тих». Веселий — тому що люди втомилися, виробляючи якісний продукт (а не імітуючи працю), тихий — тому що відпочивають ці люди не вдома (навіщо цей клопіт?), а в барах, кафе, а там шуми, скільки душі завгодно. Наша людина здебільшого відпочиває вдома. «Когда человеку нечем удивить мир, он удивляет его грохотом. Грохот — кузница тоталитаризма. Никто не вычислил, насколько расшатывает души грохот телевизоров в миллионах домов…» (Искандер Ф. Рассказы, повести, эссе…)

Доведено: шум понад 110 дБ призводить до т.зв. звукового сп’яніння. Це збудження, що викликається голосними ритмічними звуками.

Ще один аспект проблеми — це нескінченні салюти, вибухи петард, які регулярно, часто після 22.00 і навіть о 1-й та 2-й ночі, запускають з майданчиків кафе та інших розважальних закладів. Жителі деяких районів міста «насолоджуються» цим практично щодня.

Тим часом для тих, хто не знає чи невпевнений у собі, наводжу просте правило, установлене законом: ШУМ ПЕРЕБУВАЄ ПІД ЗАБОРОНОЮ. Конкрети­зується це правило у відповідних нормативних актах. Насамперед звернімося до Основного Закону (для скептиків: Конституція (ст. 8) є законом прямої дії, тобто на неї можна прямо посилатися при вирішенні правових конфліктів, зокрема в суді).

Відповідно до ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Про те, як шкідливо на здоров’я людини впливає шум, ми вже говорили.

Законодавством передбачені заходи технічного, організаційного та іншого характеру для зниження рівнів шуму. Так, ст. 21 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» («носієм» шуму є повітря) вказує на таке розміщення підприємств, транспортних магістралей і т.п., яке відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, а також на раціональні схеми руху транспорту, відповідність будівельних матеріалів і конструкцій «шумознижувальним» правилам і т.п. Крім того, встановлено обов’язок громадян дотримуватися вимог, спрямованих на зниження шуму в квартирах, на прибудинкових територіях, у місцях відпочинку та інших громадських місцях.

У спеціальному нормативному акті — Законі України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного добробуту населення» зазначено, що громадяни мають право на безпечні для життя та здоров’я умови побуту, відпочинку, на безпечне природне середовище. Цим самим актом шум відноситься до фізичних чинників, які впливають чи можуть впливати на здоров’я людини та здоров’я майбутніх поколінь. Цей закон покладає на органи влади, підприємства, установи і приватних осіб під час здійснення будь-яких видів діяльності обов’язок дотримуватися певних правил, спрямованих на зменшення шкідливого впливу шуму на здоров’я людини. Відповідно до ст. 24 цього закону юридичні та фізичні особи зобов’язані вживати заходів з попередження та зменшення шуму, не допускати перевищення рівня шуму, передбаченого санітарними нормами, під час роботи торговельних, розважальних та інших установ, під час проведення концертів, дискотек тощо. Крім того, не допускається протягом доби перевищення рівня шуму, встановленого санітарними нормами на т.зв. захищених об’єктах. До таких закон відносить: житлові будинки та прибудинкові території, лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, установи культури та освіти, готелі, гуртожитки, інші будинки та споруди, в яких постійно чи тимчасово можуть перебувати люди, а також парки, сквери, зони відпочинку.

Особливий режим (у хорошому сенсі слова!) цих об’єктів характеризується тим, що в нічний час (22.00 — 8.00) на них забороняються голосні вигуки, спів, використання звуковідтворювальної апаратури, інших джерел побутового шуму. Заборонено також салюти, феєрверки, взагалі — використання піротехнічних виробів. Якщо власник квартири затіяв ремонт, він має врахувати, що проведення ремонтних робіт, супроводжуваних шумом, заборонено з 21.00 до 8.00 у робочі дні, а у вихідні — цілодобово. Втім, якщо сусіди згодні, то можна виконувати ремонт і у вихідні дні. Водночас за будь-яких обставинах шум під час проведення будівельних робіт не повинен — протягом усієї доби — перевищувати санітарних норм. (Ці науково обгрунтовані норми були встановлені наказом Головного санітарного лікаря СРСР ще в 1984 р.)

І останнє — слід сказати про відповідальність надмірно шумних суб’єктів — громадян і юридичних осіб. Мабуть, це саме той випадок, коли відповідальність за зневагу до правил (а врешті-решт — здоров’я людей) привчить порушника цінувати спокій співгромадян (та й свій гаманець). Волею законодавця штрафи встановлені не символічні, як це в нас буває, а реальні. Порушення тиші може дорого обійтися, особливо посадовим особам і підприємцям: ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення України передбачає штрафи до 2550 грн. і конфіскацію апаратури та інших предметів, які здійснюють шум.

Для захисту свого права на тишу слід звернутися (краще письмово) до міліції або СЕС. Вони зобов’язані вжити заходів, тому що саме міліція, відповідно до п. 26 ст. 10 Закону «Про міліцію», забезпечує виконання рішень органів влади про дотримання тиші. Санітарно-епідеміологічна служба зобов’язана сприяти запобіганню шкідливого впливу шуму, контролювати його рівень. Для цього СЕС може видавати обов’язкові до виконання розпорядження (Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу від 19.08.2002 р. у редакції 2004 р.)

Якщо ці служби реагують мляво, сміливо подайте на них у суд скаргу на бездіяльність із вимогою відшкодування збитку, у т.ч. морального. Такий поворот справи чиновника, який навіть перебуває на «утриманні» в шумного бізнесу чи просто ледачого, ніяк не влаштовує (своя сорочка, із погонами або без, ближча до тіла), порушника тиші вгамують під загрозою майже драконівських штрафів (див. вище). Нашим громадянам, котрі мають право на тишу, не слід чекати, поки сучасний пітекантроп із мобільним телефоном, сабвуферами, автосигналізацією, іменинними вибухами петард о 12-й ночі забезпечить їм дистонію, гіпертонію, невроз і т.п.