Розумний гуманізм чи провісник «холодного літа 2005 року»?

22 квiтня 00:00

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про амністію, який пропонує звільнити від покарання — позбавлення волі — низку категорій засуджених...

 

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про амністію, який пропонує звільнити від покарання — позбавлення волі — низку категорій засуджених. За законопроект, внесений Президентом України, проголосували в першому читанні 374 депутати з 421, котрі зареєструвалися.

Пропонується звільнити від покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк (і від інших покарань, не пов’язаних із позбавленням волі) засуджених за навмисні злочини, за які передбачено позбавлення волі терміном до п’яти років, а також за злочини, вчинені через необережність, за які передбачено позбавлення волі на термін до 10 років. За такі злочини пропонується звільнити людей, які на момент вчинення злочину були неповнолітніми; котрі мають неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів; вагітних; жінок старших 50 і чоловіків після 55 років; осіб, котрі мають батьків старше 70 років; батьків-інвалідів 1-ї групи (за умови, що в таких батьків немає інших працездатних дітей); ветеранів війни; інвалідів 1, 2 і 3-ї груп, хворих на активну форму туберкульозу, з онкозахворюваннями та СНІДом. Крім того, пропонується звільняти й учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і постраждалих від цієї катастрофи.

Законопроект пропонує: зазначені особи звільнятимуться від покарання за умови, якщо на день набрання законом чинності вони відбудуть не менш як половину терміну основного покарання. Законопроект визначає категорії військових, котрі звільняються від покарання у вигляді утримання в дисциплінарному батальйоні.

У документі відзначається: амністія не допускається у разі, якщо обвинувачуваний, підсудний або засуджений заперечує проти цього.