Рішення Євросуду — в життя

23 грудня 00:00

Верховна Рада має намір врегулювати виконання рішень Європейського суду з прав людини. За прийнят...

 

Верховна Рада має намір врегулювати виконання рішень Європейського суду з прав людини. За прийняття в першому читанні проекту закону №7261 «Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини» проголосували 285 депутатів за необхідних 226. У пояснювальній записці зазначається, що ухвалення такого закону необхідне для того, щоб забезпечити своєчасне і повне виконання рішень Європейського суду. Проект пропонує закріпити процедуру виплати сатисфакції заявникам у справах, які розглядали в Європейському суді з прав людини. Крім того, проект передбачає вживання заходів загального характеру, які зроблять неможливими аналогічні порушення надалі і забезпечать у майбутньому дотримання Україною взятих на себе зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини й основних свобод. У проекті також визначається процедура перекладу та публікації рішень Європейського суду.

1 грудня Рада заборонила перегляд кореспонденції засуджених, яка направляється в Європейський суд з прав людини. Кількість справ, розглянутих Європейським судом з прав людини стосовно громадян України, зростає з кожним роком.

2002 року було винесено одне рішення Європейського суду з прав людини проти України, 2003-го — шість, 2004-го — 13, із початку 2005 року — 98.